Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Alla hatade SD:s kampanjer – vilket var hela poängen

Publicerad: 16 December 2015, 15:15
Uppdaterad: 16 December 2015, 15:37

NYÅRSKRÖNIKA DEL 1 AV 15. Här är nyheterna som präglade 2015. Först ut – Sverigedemokraternas kampanjer.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Häpnade du över Sverigedemokraternas kampanjer och visade din avsky i sociala medier? Det var förmodligen partiets mål.

Vad gör du om du inte har råd att nå alla svenskar med din kampanj? Svaret stavas pr – något som Sverigedemokraterna har skapat tonvis av under 2015.

Det började med den omtalade kampanjen på Östermalms tunnelbanestation. Partiet tapetserade rulltrappans takbalkar med en lång harang där man bad turister om ursäkt för ”oredan i Sverige” som sades bero på ”ett seriöst problem med tvångstiggeri”. Man hade gjort en liknande kampanj inför EU-valet 2014. Men kampanjen i augusti eldades på av att mängder av människor samlades och slet ned reklamen. Tidskriften Fokus berättade senare hur kommunikationschefen Joakim Wallerstein iförd keps och svarta solglasögon på plats bevittnade hur ett 30-tal poliser misslyckades med att hindra omkring 200 demonstranter från att riva ned reklamspektaklet.

I oktober började SD annonsera i utländska medier för att avskräcka flyktingar från att söka sig till Sverige, och senare delades flygblad ut på den grekiska ön Lesbos med den till synes uttänkta provokationen att de undertecknades med ”det svenska folket”.

Gemensamt för kampanjerna är att den uttalade målgruppen (flyktingar respektive turister) i själva verket är sekundär. Målet är att du, jag och våra kompisar ska snacka om SD och dess hjärtefrågor.

– Kampanjens budskap är inte att Sverige är skit för den som kommer hit, budskapet är att SD är handlingskraftiga och därmed skiljer sig från andra partier. Och kampanjens målgrupp är inte flyktingar, det är du, menade Gustav Martner, tidigare ordförande i Sveriges kommunikationsbyråer.

För även om SD, enligt Retrievers undersökning för Dagens Media, är Sveriges andra största parti sett till mediegenomslaget (och största parti när det kommer till flyktingfrågan) har SD svårt att själva få komma till tals kring sin hjärtefråga.

– Vi upplever att vi har ett behov av att via kampanjer pressa oss in i debatten, sade kommunikationschefen Joakim Wallerstein i november till Dagens Media.

Enligt en Sifoundersökning (beställd av SD) nådde tunnelbanekampanjen en räckvidd på 92 procent av Sveriges befolkning. Kostnad för SD: 365 000 kronor, enligt Fokus.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.