Medier
Alice Bah Kuhnke: "Vi måste motverka normalisering av hoten"
Publicerad: 20 april 2017, 05:00
Uppdaterad: 20 april 2017, 06:15
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Janne Naess
Inom ett par månader kommer regeringen presentera sin handlingplan för att skydda journalister mot hot och trakasserier. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är upprörd över den senaste tidens rapporter, och menar att det krävs bättre stöd för de journalister som riskerar att utsättas.
Under de senaste dagarna har frågan om den ökade hotbilden mot Sveriges mediehus och dess medarbetare aktualiserats. Delvis på grund av SVT Kulturnyheternas enkät med fem av Sveriges största mediehus – Expressen, Dagens Nyheter, SVT, Göteborgs-Posten och Aftonbladet – som uppger att hoten mot deras journalister ökat de senaste åren.
Men även Branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) och nätverket Klara K:s Sifo-undersökning som släpptes i tisdags, och vars resultat visar att så många som var tredje kvinnlig skribent på landets dagstidningar funderar på att sluta med journalistiken helt till följd av alla de trakasserier de utsätts för i jobbet.
Till det kan adderas flera rapporter från det senaste året, däribland Svenska Journalistförbundets "Hoten och hatet mot journalister", som målar upp samma bild av läget för landets mediehus ooch dess medarbetare.
Jeanette Gustafsdotter, vd på TU, sade till Dagens Media vid lanseringen av TU:s senaste undersökning att hon anser att det krävs handling från regeringens sida för att komma till bukt med problemet, och att hon hoppas att regeringen följer de uppmaningar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kom med i sin senaste rapport. I den pekade man på vikten av att avsätta reella resurser för att se över hot och trakasserier mot medier.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke säger till Dagens Media att utvecklingen som den senaste tidens rapporter visat på tyvärr inte är någon nyhet.
– Men det är samtidigt fortsatt enormt upprörande, och helt oacceptabelt. Konsekvenserna kan bli oerhört allvarliga om journalister väljer att sluta med sitt yrke på grund av hot. Journalisterna vaktar och värnar demokratin, därför måste vi vakta och värna dem.
"Bedrivit ett intensivt arbete"
Sedan i somras jobbar Alice Bah Kuhnke och regeringen på en handlingsplan, med syfte att just skydda det demokratiska samtalet mot hot och hat. Möten med medieföretagen och representanter ur journalistkåren har varit centrala för att identifiera vilka problem som finns och vilka åtgärder som krävs, enligt kultur- och demokratiministern.
– Vi har bedrivit ett intensivt arbete sedan i somras, och jag har genomfört samtal med alltifrån Journalistförbundet och TU, till mediehus och enskilda chefredaktörer och ansvariga utgivare. För några dagar sedan var jag och besökte Sundsvalls tidning och imorgon ska jag till Upsala Nya Tidning. Allt handlar om att samla så många röster som möjligt, och arbetet fortgår. Inom ett par månader kommer vi att kunna presentera handlingsplanen, säger Alice Bah Kuhnke.
Utifrån det insamlade underlaget har regeringen kommit fram till att man behöver bygga upp kunskap systematiskt om de konsekvenser som hotet och hatet får för dem journalister som utsätts – därför har man bland annat gett Göteborgs universitet i uppdrag att kartlägga utsattheten inom yrkesgruppen.
– Men vi måste också öka anmälningsbenägenheten bland journalister som utsätts för hot, och motverka normalisering av hoten. Jag har inte träffat en enda grupp av journalister där det inte finns någon som tydligt säger att det inte är någon idé att anmäla, säger Alice Bah Kuhnke, och fortsätter:
– Vi behöver även arbeta fram bättre stöd för de journalister som riskerar att utsättas, inte minst för chefer och ansvariga utgivare med små resurser. De vittnar ofta om att man upplever en enorm ensamhet i att hantera problemet med hot och ta det ansvar man känner gentemot sin personal.
Vad hoppas du att den kommande handlingsplanen ska bidra med?
– Den kommer inte vara en universalnyckel till att lösa alla problem med hot och hat, men däremot kommer den vara en handlingsplan som utifrån de behov vi identifierat under arbetet kan sätta några nycklar i lås för att skydda journalister. Nu har vi så många studier och rapporter, alltifrån Totalförsvarets forskningsinstitut och Brottsförebyggande rådet till TU och Journalistförbundet, att vi kan identifiera tydliga och konkreta åtgärder som kan skapa bättre förutsättningar för journalister i sin yrkesroll.
Men Alice Bah Kuhnke menar att krävs att man jobbar på flera plan för att komma till rätta med problemet – där är exempelvis polisens arbete centralt.
– Polisen måste ha kunskap och resurser att följa upp och identifiera hoten, så att det är värt för journalister att anmäla.