Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Alice Bah Kuhnke: "Ängsligheten gör mig mörkrädd"

Publicerad: 3 oktober 2016, 13:33
Uppdaterad: 3 oktober 2016, 14:41

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke bemöter kritiken från Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg – och ger henne rätt på flera punkter: "Jag delar den frustration hon uttrycker över de här ängsliga tiderna vi lever i".

Ämnen i artikeln:

AftonbladetRegeringenAlice Bah Kuhnke

AT

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


Idag går Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, till hård attack mot den rådande kulturpolitiken, som hon menar ”tystar oliktänkande”.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, säger däremot till Dagens Media att Åsa Linderborg inte behöver oroa sig:

– Det jag har gjort inom kulturpolitiken hittills och kommer göra framåt, har varit med fokus att öka friheten för våra kulturinstitutioner. Om man granskar mig både i ord och handling kommer man upptäcka att det är den röda tråden.

Finns det något problematiskt i att kulturinstitutioner känner att man måste anpassa sig av rädsla för drev i sociala medier?

– Jag delar den frustration hon uttrycker över de här ängsliga tiderna vi lever i, och känsligheten som alltför många människor och institutioner simmar runt i. Jag tycker att det är oroväckande. Vad gäller exempelvis biblioteken är det meningen att de ska vara en arena för demokratiska samtal, där alla åsikter måste få rymmas. Det finns inte utrymme i kulturen i stort för ängslighet, vi måste våga lyfta alla perspektiv och föra de tuffaste samtalen. Annars riskerar vi att backa in oss själva i ett hörn.

Det är speciellt viktigt i den tid vi lever i, menar Alice Bah Kuhnke, när pressfriheten begränsas runt om i världen.

– Vi måste våga vara en motpol till gängse föreställningar om vad som är rätt och riktigt. Det finns ingenting som gör mig mer mörkrädd än stora körer som arbetar i tron om vidsynthet, men som i själva verket ger upphov till väldigt smala åsiktskorridorer.

Men vad bör man göra för att minska ängsligheten?

– Det viktigaste är att hitta de arenor där man kan föra de samtalen ändå och där man vågar utmana de rådande normerna och värderingarna. Såsom jag uppfattar mitt eget uppdrag, består det av två centrala delar: öka resurser och finanisering till kulturen och värna om den konstnärliga friheten. För konst som inte är fri, är meningslös.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev