söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Alexandra Pascalidou: "Krävs mer mod och ryggrad av medierna"

Publicerad: 18 november 2017, 07:00
Uppdaterad: 13 december 2017, 07:15

HELGLÄSNING. Bara några månader efter rörelsens kulminerande är Alexandra Pascalidou aktuell med en bok om kampanjen #metoo. Samtidigt får hon stor uppmärksamhet DN-intervjun med tidigare NMR-medlemmen Martin Karlsson. Dagens Media tog ett snack med medieprofilen som verkar hinna med allt.

Ämnen i artikeln:

metoo

Få har missat vilken genomslagskraft #metoo har haft på den globala arenan, där kändisar och maktmänniskor hamnat och avlöst varandra i rampljusets negativa kulör.

Nationellt har flera svenska medieprofiler fått avgå från sina positioner och allt fler kvinnor vittnar om en arbetsmiljö fylld av sexuella trakasserier på diverse arbetsplatser runt om i landet.

När Dagens Media kontaktar Alexandra Pascalidou på onsdagseftermiddagen och frågar om hon har möjlighet att ställa upp på en helgintervju blir svaret: ” Hej och tack. Jag föreläser på Intiman ikväll och sen föreläser jag i Amsterdam och leder filmfestivalens gala på lördag, så det är kört".

På fredagsmorgonen är intervjun med Alexandra Pascalidou klar. Hon har lyckats hitta en lucka i en kalender som verkar så nerbläckad att det vita arket med datum och tider borde vara oläsbar.

#Metoo har ju skakat om en hel del – inte minst i medievärlden. Vilken effekt har #metoo haft på branschen?

– Det här är en milstolpe. Det finns ett före och ett efter #metoo. Vi river ner det gamla för att bygga upp det nya.

På vilket sätt tror du att det här kommer förändra medieklimatet i framtiden?

– Medieklimatet kommer helt enkelt bli av med klimathoten som kallas maktmissbruk, trakasserier och övergrepp.

Varför tror du att det krävs en så stor rörelse för att utsatta ska våga kliva fram?

– För att den tabubelagda tystnaden har tyngt kvinnors axlar i årtusenden. I skydd av kollektivets kraft kan man bryta tystnaden och minska skam- och skuldbeläggande av enskilda offer.

Det märks att Alexandra Pascalidou har tänkt och reflekterat mycket kring det här. Det finns en glöd och passion som nästan går att ta på – och resultatet har blivit till en bok.

Hur kom du på idén att du ville skriva en bok om #metoo?

– Någon måste ju fånga fenomenet och plocka ner det från cyberrymden i en traditionell bok. Alexandra Lidén, som var redaktör för ”Min stora, feta grekiska kokbok” på Bonnier Fakta ringde upp från bokförlaget Lava där hon blivit förläggare. Hon hann inte ens avsluta frågan innan jag började maila människor jag ville ha med i boken. Jag lade allt jag höll på med åt sidan och resten är historia.

Den kommande boken förväntas släppas 12 december, vilket skulle innebära en period på lite drygt två månader efter sexanklagelserna mot hollywoodprofilen Harvey Weinstein som var startskottet för #metoo-rörelsen. 

Hur skriver man en bok så snabbt?

– Om man är tre Alexandror som jobbar nästan dygnet runt i några veckor hinner man allt. Alexandra Lidén förläggare, Alexandra Torstendahl förlagschef och jag som huvudredaktör körde stenhårt med hjälp av Gabriella Sahlin. Boken består av ett 70-tal kvinnor som delar med sig av sina erfarenheter och vittnesmål och även kommer med råd och redskap för hur vi går vidare.

Tillsammans har de samlat kända och okända upplevelser från unga och gamla kvinnor från olika klasser och kulturer. Genom att bland annat publicera screenshots i boken försöker de fånga fenomenet som började på nätet.

Boken är en antologi där Alexandra Pascalidou har skrivit sina delar, bokat medverkande, gjort intervjuer och redigerat texterna från de som medverkar. Till sin hjälp i pusselarbetet har hon haft Alexandra Lidén och Gabriella Sahlin. Linnea Claesson, Pamela Andersson och partiledaren Gudrun Schyman är några av de 70-tal kvinnorna som medverkar i boken med sina egna texter.

Hur tror du att boken kommer att tas emot?

– Jag hoppas att det blir årets julklapp till dem som mest behöver den. Chefer, arbetsgivare, ledare, förtroendevalda, makthavare, män. Och kvinnor. Och utsatta som behöver stärkas och se att de inte är ensamma. Alla som behöver tips och kraft för att gå vidare. Och alla som vill minnas denna historiska vändpunkt.

"Att förlåta människor är att frigöra sig och gå vidare"

Men det är inte bara boken som hon hunnit med att göra. Förra helgen publicerade DN en intervju där Alexandra Pascalidou åkt till Värnamo för att förlåta tidigare NMR-medlemmen Martin Karlsson, som under flera år skickat hotfulla och hatiska meddelanden till henne. Artikeln fick stor uppmärksamhet och universitet har hört av sig i förhoppning om att texten översätts till engelska.

Varför tror du att den har fått så stor genomslagskraft?

– Överallt är polarisering och ökande klyftor en enorm utmaning. Det är dystra tider och folk över världen törstar efter hopp och ljusglimtar för att orka kämpa vidare. Därför tror jag historien om Martin fick ett så kärt mottagande. Förlåtelse och försoning är vägen framåt. Vi måste bygga broar istället för murar.

Hur var det att möta en person som varit så hatisk mot dig i så många år?

– Omtumlande. Ångestfyllt. Krävande på många plan med tanke på hur mycket skada han och hans fränder åsamkat i mitt liv. Men jag måste praktisera det jag predikat i alla år – öppenhet och icke-dömande.

Varför ville du förlåta någon som skrivit så hemska grejer till dig?

– Att förlåta människor är att frigöra sig och gå vidare. Jag vill visa för honom och alla andra att det finns andra vägar än hatet att tillgå. I min bok ”Bortom mammas gata”, som nyligen kom ut som ljudbok på Storytel, beskriver jag ett möte med en av nazisterna som stod utanför min hemdörr. På grund av honom förlorade jag jobbet som programledare på Mosaik. Jag mötte även honom och förlät honom. Jag förlåter men glömmer aldrig.

Finns det något du inte kan förlåta?

– Ja, men det behåller jag för mig själv.

Alexandra Pascalidou säger att hon alltid känner sig rädd, men använder rädslan som motor och gör sitt bästa för att vara en modig medmänniska.

– Jag kommer aldrig låta rädslan styra mitt liv. Jag kommer aldrig låta dem tysta mig.

Under NMR:s demonstration i Göteborg 30 september hade de hängt ut Alexandra Pascalidou med en bild på ett plakat och skrivit ordet "förbrytare".

Hur hanterar man något sådant?

– Det är inte jag som borde hantera det, utan polisen. Rättssamhället. En kompis polisanmälde eftersom jag blev så rädd och ledsen när jag såg det. För övrigt ser jag hatet som ett kvitto på att jag står på rätt sida. Den dagen nazister börjar älska mig är jag ute på villovägar.

Vad tror du krävs av politiker, journalister och samhället överlag för att minska hatet?

– Det som krävs av tv, radio och tidningschefer, media generellt är mera mod och ryggrad. De måste våga stå upp för människovärdet och mångfalden. Jag ser dessvärre en backlash. Jag ser vissa retirera av rädsla för rasister. Jag ser mediechefer som överskattar extremisterna och underskattar den tysta, toleranta majoriteten. Man kan inte, medvetet eller omedvetet, låta rasister och nazister sätta och styra agendan.

Alexandra Pascalidou har sin bild av sitt idealsamhälle klar.

– Jag vill se ett samhälle som står upp för demokrati, pluralism och yttrandefrihet. Ett samhälle som sätter ner foten när människor diskrimineras, trakasseras och far illa. Ett samhälle som är en öppen famn för dem som behöver stöd för att lämna misantropins mörker bakom sig.

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev