Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

4 000 kvinnor i medieupprop mot sexuella trakasserier

Publicerad: 21 november 2017, 20:00
Uppdaterad: 22 november 2017, 06:21

Bakom initiativet står syskonen Johanna och Emma Lindqvist.

UPPDATERAD. Efter #metoo – nu skriver kvinnliga journalister under uppropet #deadline. "Jag hoppas att det här betyder något", säger Emma Lindqvist, en av initiativtagarna.


Ämnen i artikeln:

metoo

Tusentals svenska kvinnor har under #metoo berättat om övergrepp och sexuella trakasserier. Dessutom har flera branscher startat sina egna upprop.

Nu har 4 147 kvinnliga journalister skrivit på uppropet #deadline, och antalet ökar. Journalisterna vill nu göra upp med sexism och övergrepp "en gång för alla".

"Den tystnadskultur som våra medsyskon i andra branscher vittnat om råder också hos oss", skriver journalisterna i uppropet.

"Inte sällan har förövaren varit en uppburen, hyllad och profilerad man, många år äldre och mer erfaren än de vikarier och nyanställda han så obekymrat trakasserat. Just därför har han också varit viktigare för cheferna, som valt att vifta undan och se åt andra hållet. Även om unga kvinnor i branschen varit mer utsatta har dock inte sexismen försvunnit för dem av oss som är äldre. Den tar sig nya uttryck, med andra former av förminskning", skriver journalisterna i uppropet.

Bakom initiativet står syskonen Johanna och Emma Lindqvist.

– Johanna kom med idén, och jag tyckte den var bra. Men först trodde vi att allt det här redan var gjort, men sen tänkte vi att så är det inte och det finns flera anledningar till att göra det här, säger Emma Lindqvist, tidigare journalist och numera politisk sekreterare på Västerbottens läns landsting, till Dagens Media.

Vilka var anledningarna?

– Vi förstår att det här inte är kopplat till yrken, det här är ett utbrett strukturellt problem i samhället. Men att så många skulle gå med i gruppen på en vecka kunde vi inte ana.

Grunden till uppropet är en sluten Facebook-grupp, som startades förra torsdagsmorgonen. I skrivande stund har gruppen över 7 500 medlemmar.

– Vi har fått ett fint och bra engagemang av alla medlemmar och de har hjälpt oss med arbetet och att få ihop allt det här.

Det har gått mindre än en vecka sedan ni drog igång. Hur lång tid tog det innan det här tog fart?

– Redan samma kväll ringde Johanna och sa: "har du sett?" Jag visste ju att det hade tickat in lite medlemmar under dagen men inte att det skulle gå så fort. Efter det var det som en lavin som bara tog fart.

Är du förvånad?

– Både och. När vi drog igång det här visste vi inte vad vi kunde förvänta oss. När jag ser det utifrån nu är jag inte lika förvånad. Men att intresset skulle bli så här stort kunde vi inte ana, säger Emma Lindqvist och fortsätter:

– Jag hoppas att det här betyder något. Att vi i framtiden kan se det här som början av en rörelse, där vi är med och förändrar till något fantastiskt.

Vittnesmål från #deadline:

"Det satsades pengar i ett tipssystem. Vem skulle först ”få omkull” mig. Och så chefen som inte hälsade på mig på två år men som ändå hade åsikter: ”Flickan är ju söt men varför har hon aldrig kjol?"

"Jag blev drogad och våldtagen av två etablerade manliga journalister när jag för tio år sedan var ung frilansande journalist som försökte ta mig in i branschen. Vågade tyvärr inte anmäla. Skammen var större än vad jag upplevde att mitt inflytande var, där och då".

"När jag var 23 och pluggade till journalist fick jag praktik på ett stort medieföretag. Första veckan sa en av de stora nationella profilerna till mig i ett öppet kontorslandskap ”Gillar du att suga kuk eller?” på ett ganska gå-påigt sätt. Jag blev helt ställd och stammade fram något ”hehe, va?” Några veckor senare sa han ”Gillar du att knulla eller?” En annan gång drog han ner mig i sitt knä. Han pratade också sexualiserande om sin dåvarande fru. Så. Äckligt. Och tröttsamt. Och gubbigt".

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

metoo

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev