Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

370 journalister stängs av i Turkiet

Publicerad: 22 juli 2016, 11:52
Uppdaterad: 22 juli 2016, 11:52

Misstänks för delaktighet i kuppförsök i landet.


370 journalister på det turkiska public service-bolaget TRT har stängts av eftersom de misstänks ha varit delaktiga i kuppförsöket i Turkiet för en vecka sedan, rapporterar Journalisten.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kritiserar Turkiet för angrepp mot pressfriheten och uppmanar Turkiet att försvara den oberoende journalistiken och journalisterna i landet.

I onsdags rapporterade Journalisten även att den turkiska mediemyndigheten RTÜK dragit in sändningstillstånden för 25 radio- och tv-stationer och stängt ned 20 nyhetssajter. Totalt har alltså 45 medier stängts ned.

Enligt journalisten har även 34 journalister från åtta andra turkiska medier blivit av med sina pressackrediteringar och 60 medarbetare på nyhetsbyrån Cihan News Agency har fått sparken.

Dunja Mijatović, representat för OSSE har kommenterat de senaste dagarnas händelser:

– Yttrandefriheten stannar inte vid åsikter som regeringen bedömer som lämpliga. Det ligger i journalisters roll att informera människor om offentliga frågor, inklusive känsliga sådana, och det ligger i myndigheternas roll att säkerställa att journalister kan gör det fritt och säkert.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.