söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

115 journalister dödades under 2016

Publicerad: 10 januari 2017, 10:49
Uppdaterad: 10 januari 2017, 13:34

Året 2016 inleddes och avslutades med tragiska bortgångar som involverade journalister, det visar en färsk rapport: "Våra mediekollegor dog för att de gjorde sitt arbete".


SN

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se


Enligt den årliga rapporten Killing the Messenger, som sammanställs av International News Safety Institute (INSI), ska totalt 115 journalister mist livet under 2016, det skriver The Guardian. Jämfört med 2015 är förra årets siffra högre.   

Året började och slutade med masstragedier som invovlerade journalister. 2016 skördade offer runt om i världen och de största händelserna ägde rum redan under årets första månad.  

I januari angreps Tolo TV, en av Afghanistans största underhållningskanaler, och åtta mediearbetare fick sätta livet till i ett direkt angrepp mot pressfriheten.

Och när det närmade sig årets sista dagar, närmare bestämt slutet av december, fanns nio journalister med bland de 92 personer som omkom när ett ryskt militärplan störtade i Svarta havet på väg till Syrien. En olycka som skedde mindre än en månad efter det att 20 journalister dog när planet med det brasilianska fotbollslandslaget Chapecoense kraschade i Colombia.

– I år dog 115 av våra mediekollegor för att göra sitt arbete. De flesta var inte internationella journalister, få arbetade under stora nyhetskanaler, och de flesta dog efter att ha slagits mot oövervinnerliga odds, dagliga hot och konstant tryck, säger Hannah Storm, chef på INSI, till The Guardian.

I oktober skottskades DN:s hyllade bildjournalist Paul Hansen utanför Mosul i Irak. I en intervju med Dagens Media berättade Cilla Benkö, vd för SR, om journalister som riskerar livet. Bland annat riktade hon kritik mot att Europas politiker inte tar sitt ansvar.

– Det handlar om att skydda journalistiken, även om det går ut över en enskild individ, att alltid ställa frågan vid politikerbesök om det finns en väl fungerande yttrandefrihet och om det sitter journalister i fängelse. Politiker måste våga ta den rollen och inte slarva. Inom ramen för EU bör man dessutom diskutera vilka länder som ska få ingå i klubben, och vad som ska gälla för de som redan är med. Dessutom tycker jag att förslaget om ett FN-sändebud för journalister är en bra idé, som definitivt borde prövas, sa Cilla Benkö då.

De farligaste länderna för journalister 2016 var enligt rapporten Colombia, Mexiko, Afghanistan, Irak och Ryssland.

Av de 115 medieoffer ska 60 omkommit i länder där det ska råda fred, så som Guatemala, Indien och Brasilien.

De allra flesta av offrena var lokala journalister – vilka bor och arbetar där de senare mist sina liv. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev