Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Vill sälja shots med hjälp av "Dunderhonung"

Publicerad: 22 september 2018, 06:00
Uppdaterad: 24 september 2018, 05:40

Dunderhoung väcker konflikt. Bild: Wikimedia commons

HELGLÄSNING. Biodlare, gymgrossist – och nu en barkedja med shots som specialitet. Bamseförlaget får inte ha begreppet "Dunderhonung" i fred.


Ämnen i artikeln:

BamseförlagetPatent- och registreringsverket

”Dunderhonung” är som känt en fiktiv sorts honung som gör karaktären Bamse stark. Men faktum är att flera olika aköter velat sko sig på begreppet genom åren, bland annat en houngsodlare i Halmstad och en gymgrossist som namgav ett av sina kosttillskott som ”Dunderhonung”.

Detta gillades inte av Bamseförlagets vd Ola Andréasson, som berättade för Dagens Media i mars förra året att han anlitat en varumärkesjusrist för att hantera problemet.

Det verkar ha varit framgångsrikt, då man lyckats få gymgrossisten att dra tillbaka användandet av begreppet "Dunderhoung". Det säger Bamseförlagets varumärkesjurist Lars Thyresson, som dock också berättar att problemet med att andra aktörer använder namnet har fortsatt.

Den här gången är det barkedjan "Shotluckan", som finns i flera svenska städer, som fått igenom en varumärkesregistrering för "Dunderhoung" på en spritshot.

– Bamseförlaget invände mot detta med hjälp av oss, och det ligger just nu som ett aktuellt ärende hos Patent- och registreringsverket. Ärendet har gått några vändor där de två parterna har fått yttra sig, vi gick in med en inlaga för någon månad sedan, som PRV antagligen har skickat till Shotluckan, säger Lars Thyresson till Dagens Media.

Oavsett hur det går i ärendet kommer Bamseförlaget enligt Lars Thyresson fortsätta sitt arbete med att hävda sin exklusivitet till benämningen "Dunderhonung" och försvara sin rätt till upphovs- och varumärkesrätt "mot snyltare och intrångsgörare".

Exakt vad som rent legalt gäller kring varumärket "Dunderhonung" är alltså idag oklart.

– Men eftersom Bamse och hans värld riktar sig mot barn tycker Bamseförlaget att det är särskilt vilseledande och fel att namnet "Dunderhonung"används på sprit, fortsätter han.

Lars Thyresson räknar med ett avgörande i PRV någon gång under hösten.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.