tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Var fjärde bojkottar varumärken

Publicerad: 5 september 2017, 06:21
Uppdaterad: 5 september 2017, 06:30

Därför bojkottar en fjärdedel av svenska konsumenter varumärken, enligt en ny undersökning.


Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se


Det är rapporten "Sweden: The Brand Boycotter" som har tittat närmare på svenska konsumenters köpbeteende efter att ett varumärke har varit i blåsväder.

Och enligt rapporten, som är framtagen av Yougov, uppger över en fjärdedel – 29 procent – av konsumenterna att de har slutat använda ett varumärke som en direkt följd av en skandal eller ett negativt rykte förknippat med företaget.

I hela 39 procent av fallen beror bojkotten på grund av dålig behandling av djur. Att produkterna har en negativ hälsopåverkan är en nästan lika vanlig orsak. Detsamma gäller om varumärket gjort sig känt för en orättvis behandling av sina anställda.

Företagets miljöpåverkan och politiska tillhörighet är andra faktorer som kan spela in.

Överlag verkar det som att företagets etik och moral har större betydelse än hur nöjda konsumenterna är med själva produkten i sig, enligt undersökningen med ett par tusen medverkande. Drygt varje fjärde svarande, 27 procent, uppger direkta fel i produkter som en anledning till varumärkesbojkotten.

Rapporten konstaterar också att de kan vara svårt att reparera sprickorna som uppstår till konsumenten. Av de som slutat använda ett varumärke uppger över hälften, 62 procent, att de fortfarande håller sig borta. Endast 5 procent säger sig ha gått tillbaka till att använda varumärket lika mycket som tidigare.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev