Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Uber ignorerade anklagelser om sexuella trakasserier

Publicerad: 20 februari 2017, 10:30
Uppdaterad: 20 februari 2017, 10:35

Travis Kalanick, vd för Uber, säger att han ska gå till botten med de anklagelser om sexuella trakasserier som en föredetta anställd skriver om i ett blogginlägg. Foto: Flickr

En anställd ska ha utsatts för sexuella trakasserier – något som Ubers HR-avdelning har ignorerat. Nu meddelar Ubers vd att han inleder en granskning av saken.


En tidigare anställd på Uber, Susan Fowler, skriver i ett blogginlägg att Uber ska ha ignorerat hennes larm om att hon blivit utsatt för sexuella trakasserier under sin tid på företaget. Det skriver Techcrunch tillsammans med flera andra medier.

Enligt Susan Fowler begärde en anställd sex av henne redan första dagen efter hennes utbildning på företaget. I blogginlägget skriver Susan Fowler att hon skickade skärmdumpar på meddelandet till Ubers HR-avdelning. Något som ignorerades.

Susan Fowler menar att de sexuella trakasserierna fortsatte och att ledningen sagt att personen bakom de sexuella trakasserierna var en "högpresterande" anställd som de inte kände sig bekväma med att straffa för vad som antagligen bara var ett "oskyldigt misstag".

Händelsen ledde till att Susan Fowler ställdes inför två alternativ: stanna kvar i arbetsgruppen och förvänta sig ett "dåligt prestationsomdöme", eller lämna gruppen.

Flera kvinnor på företaget ska ha upplevt sexuella trakasserier från kollegor, flera av trakasserierna ska även ha kommit från samma man som Susan Fowler refererar till.

Hon kontaktade HR-avdelningen igen för att påpeka att de sexuella trakasserierna är ett brett problem – men Uber menade att personen i fråga enbart blivit anklagad en gång.

Efter anklagelserna har Ubers vd, Travis Kalanick, i ett svar till Axios skrivit att han kommer gå till botten med vad det är som har hänt.

"Jag har just läst Susan Fowlers blogg. Vad hon beskriver är motbjudande och går emot allt det som Uber står för och tror på. Det är första gången som detta har kommit till min kännedom så jag har instruerat Liane Hornsey vår nya personalchef att genomföra en brådskande undersökning av dessa påståenden. Vi strävar efter att göra Uber till en rättvis arbetsplats och det får absolut inte finnas någon plats för den här typen av beteende på Uber – och den som beter sig på det här sättet eller tycker att det här är okej kommer sparkas."

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.