Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Marknadsföring

TU kritiska till Lotteriinspektionens agerande

Publicerad: 12 Februari 2018, 09:37
Uppdaterad: 12 Februari 2018, 13:30

Otillåten spelreklam är ett brott mot Lotterilagen. Foto: Janne Naess

Förrvirring råder bland många svenska tidningar på grund av Lotteriinspektionens varningar som skickats ut i början av året. Varningarna är baserade på utredningar och gäller förbudet mot annonsering för utländska spel.


Ämnen i artikeln:

TUSveriges TidskrifterLotteriinspektionen

I de fall där man ansett att tidningen gjort sig skyldig till otillåten spelreklam har Lotteriinspektionen skickat ut vad som kallas för "förelägganden om överlägganden av viten." Det betyder att tidningen får en varning om att ta bort annonsen, annars anmäls den av Lotteriinspektionen. Om inspektionen får rätt i en domstol måste tidningen ta bort annonserna. Skulle annonserna återkomma senare får tidningen böta runt 100 000 kronor eller mer.

Ungefär 30 tidningar har fått utskicken, vilket gör det till det största utskicket på minst fem år.

TU och Sveriges Tidskrifter anser att detta en är en hetsjakt ett år innan en lagändring.

– Det är bokstavligen en hagelsvärm av överväganden och det har drabbat i stort sett alla dagstidningsföretag. Lotteriinspektionen har i åratal drivit ärenden mot kvällstidningarna, men nu är man till och med ute i landsorten och ger sig på såväl stora som små tidningar med olika utgivningsfrekvens , säger Per Hultengård, chefsjurist på TU, till Dagens Media.

Båda organisationerna reagerar på att Lotteriinspektionen gör detta nu, när en lagändring förväntas gå igenom i januari 2019. Går förslaget igenom innbär det att nuvarande spelmonopol kommer upphävas genom ett licensystem där alla spelbolag som uppfyller kraven kan söka licens och får därmed annonsmöjligheter.

– Det är helt klart en oklar situation och då tycker vi att det är märkligt att de går ut så här fem i tolv, säger Kerstin Neld, vd på Sveriges Tidskrifter.

Även Per Hultengård är skeptiskt till tidpunkten för genomförandet av alla förelägganden.

– Jag tycker det är obegripligt att man lägger resurser på detta när det tar både tid och kostar pengar för tidningsföretag som har det nog jobbigt ändå. Det här är viktiga annonsintäkter i många fall, säger han och fortsätter:

– Det är intressant att Lotteriinspektionen håller på med hetsjakt mot landsortstidningar just nu när det varit lugnt sen 2012. Men nu sätter man igång med mindre än ett år kvar till lagändring.

Främjandeförbudet är en del av Lotterilagen och innehåller bland annat förbud mot annonsering för utländska spelaktörer och sådant som kan tolkas som uppmuntran till spel. Under åren har flera fall tagits upp i domstolar, där olika beslut satt en praxis för tidningar, annonsörer och Lotteriinspektionen att förhålla sig efter. Domsluten och tolkningarna har däremot varit olika, vilket har gjort situationen temporär och oklar.

Bakgrunden till de senaste utskicken är ett domslut från Högsta Förvaltningsdomstolen den 18 oktober 2017, där det fastställdes att marknadsföring av utländska spelsajter är förbjudet.

"Dessa domar kommer vara vägledande för pågående mål som ligger för avgörande i olika instanser", står det om domen på Lotteriinspektionens sajt. 

– Vi har ett tydligt besked från Högsta Förvaltningsdomstolen 2012 om att främjandeförbudet inte går att tillämpa. Till detta kommer att man har en rätt tydlig konflikt med censurförbudet. I mediegrundlagarna finns detta och det är den tyngsta invändningen mot att man inte kan meddela generella förbud om annonser mot spel. De måste vara specifika och specifikt avse ett särskilt företag och dess innehåll. Det har man inte gjort i sina utskick. Motiveringarna är generella, säger Per Hultengård.

Men det senaste beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen i höstas var ett klargörande för Lotterniinspektionen om att främjandeförbudet är förenligt med EU-rätten, menar Lotteriinspektionen.

– Det finns ingen specifik anledning till att vi gör detta nu. Enligt lotterilagen är det inte tillåtet att främja spel som saknar tillstånd och det ingår i vårt uppdrag att säkerställa att lagen efterföljs. Men en anledning till att det blivit många överväganden den senaste tiden är att spelreklamen ökat kraftigt, säger My Hamrén, pressansvarig på Lotteriinspektionen.

My Hamrén förklarar att med den förmodade, nya lagstiftningen kommer fler aktörer att kunna söka licens och då kan de drabbade spelaktörerna söka tillstånd. Då bryter man inte mot främjandeförbudet, men förbudet i sig kommer inte tas bort.

– I dagens läge har de inget tillstånd och man kan inte gå händelserna i förväg. Om vi tänker oss ett år framåt med en rad aktörer som kan söka tillstånd, så kommer de troligen vara ganska måna om att vi stoppar reklam från aktörer som inte har tillstånd i Sverige , säger hon.

Tidningsutgivarna menar att övervägandena är för generellt skrivna och att det bryter mot censurlagen i Tryckfrihetsförordningen, hur ser ni på det?

–  Jag har tittat på några för att se hur de är formulerade. Ibland är upplysningar generellt skrivna om man vill berätta vad som gäller. Men övervägandena här är i specifika fall motiverade med vad man har hittat vid kontroll, säger My Hamrén.

Josefin Aronsson, handläggare på Lotteriinspektionen,  menar att alla överväganden är egna ärenden specifikt utformade för varje webbdomän i det här fallet.

– Det jag antar att TU menar är att de anser att föreläggandena skulle vara för generellt motiverade och därmed stå i strid mot Tryckfrihetsförordningen, säger hon.

Per Hultengård, TU:

– Företagsinformationen och annat är specifikt formulerade så klart. Men det väsentliga är likadant. Motiveringarna är generella och densamma hela tiden.

Christopher Karlsson

christopher.karlsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.