Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Trender

Branschtopparna om Almedalen

Publicerad: 30 Juni 2017, 12:28
Uppdaterad: 30 Juni 2017, 12:59

Här svarar Sofia Olsson Olsén, Anders Jensen, Jessica Bjurström, Casten Almqvist och Jeanette Gustafsdotter på vad de inte missar under Almedalsveckan.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenSofia Olsson Olsén

Med bara dagar kvar till Almedalen har Dagens Media låtit några av Sveriges mediechefer och branschpersonligheter svara på hur viktig politikerveckan egentligen är och vad de absolut inte missar under veckan.

Sofia Olsson Olsén, publisher och vd på Aftonbladet

Förutom Aftonbladets egna seminarium och aktiviteter, vad missar du inte i Almedalen i år?

– Aftonbladet har ett späckat program, så jag hinner tyvärr inte vara med på med så mycket mer förutom de debatter jag själv ska delta i. Bland annat ska jag delta i ett samtal arrangerat av TU om hat och hot mot kvinnliga journalister, där även kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är med, samt en debatt om medieetik och gemensam medieombudsman. Bägge ämnen som är viktiga för mig. Jag ska även försöka hinna med ett SR-arrangemang (Mind the gap – how to obtain audience trust in a shifting media landscape). Min man, Olov Carlsson, gör sitt första år i Almedalen som publisher för Dagens Samhälle, som jag vet har ett 50-tal intressanta arrangemang under veckan. Så dit vill jag också försöka hinna gå.

Hur viktigt är Almedalen för dig att besöka och synas på och varför?

– Almedalen är viktigt för oss ur flera aspekter. Inte minst för att synas själva och med de muskler vi har kunna locka många åhörare till viktiga samtal och diskussioner i Aftonbladets tält. Att med grunden i vårt demokratiska och journalistiska uppdrag bygga en spännande och intressant vecka som bidrar till ökad förståelse för våra olikheter, våra olika uppdrag samt stärker fri och oberoende media – för det är Almedalen en bra plattform. Utöver det ska vi naturligtvis ge våra läsare och tittare den bästa journalistiska bevakningen av politikerveckan.  

Vissa menar att Almedalen bara är ett elitistiskt jippo, andra att det är en jättebra möjlighet för alla olika aktörer och organisationer att synas på. Vad är din åsikt om det?

–Jag håller med i den kritiken. Hotellpriserna är femdubblade under denna vecka, och till och med villkorade, och markhyran börjar på bli helt ohållbar. För två år sedan var markhyran 36 000 kronor för Aftonbladet, utan el och vatten. Förra året ökade den till 56 000 kronor. Årets pris är 195 000 kronor. Det är en höjning med 460 procent på två år. Eller 250 procent sedan förra året. Så snacka om elitism och en sorgligt exkluderande och medveten hållning.

Hur upplever du att Almedalen som forum har förändrats över tid?

– Den frågan har jag tyvärr svårt att svara på eftersom detta är min andra sommar i Almedalen. Däremot, med de priser som nu råder och just den elitism det innebär – nu också utan statsministern själv på plats – så är min tolkning att Almedalen minskat i betydelse genom åren och forsätter att minska. Jag tror att andra initiativ, som Järvadagarna och liknande, på sikt kommer att ta över. Allt har liksom sin tid. Jag tror det är det Region Gotland känner också när de trycker upp priserna så.

 

Jeanette Gustafsdotter. Foto: Press

Jeanette Gustafsdotter, vd på TU – Medier i Sverige

Vad missar du inte i Almedalen i år?

– Nätverka, viktiga möten med stats- och politiska sekreterare, delta i paneler som gäller rättvisa villkor för medierna, medier som tar ansvar, hot mot medier, hot mot demokratin, nätneutralitet, sänkt digitalmoms och de globala it-jättarnas gräddfil i skattefrågor. I år blir det ett tiotal.

Hur viktigt är Almedalen för er att besöka och synas på och varför?

Det är viktigt för oss att båda besöka och synas för att nå ut med våra huvudfrågor till beslutsfattare och allmänhet. Och självklart också att lyssna på synpunkter från dem. Almedalen är ett perfekt mötesplats för båda målgrupperna.

Vissa menar att Almedalen bara är ett elitistiskt jippo, andra att det är en jättebra möjlighet för alla olika aktörer och organisationer att synas på. Vad är din åsikt om det?

– För mig personligen är det en jättebra möjlighet att jobba med våra frågor, att nå fram och få möjlighet att samtala med både de som håller med oss och de som håller emot. Förutom våra egna seminarier och egen panelmedverkan så går jag igenom programmet i detalj i god tid och bokar upp personer till möten. Det är ett unikt tillfälle att få möten med politiker och tjänstemän inom våra frågor och väl utnyttjat så kan man starta hösten i full fart.

Hur upplever du att Almedalen som forum har förändrats över tid?

– Jag har varit i Almedalen i över 15 år och det har framför allt växt otroligt mycket. På gott och på ont. Många bra ämnen och seminarier riskerar att försvinna i flödet. Men samtidigt tycker jag att det har blivit mer professionellt gällande innehållet. Jag ser fram emot ännu ett år med fantastiska dialoger och debatter.

Anders Jensen. Foto: Janne Naess

Anders Jensen, vd på MTG Sverige

Hur viktigt är Almedalen för er att besöka och synas på och varför?

– Vår radiokanal Rix FM är på plats och sänder live från Almedalen för att nå ut till sina lyssnare med det som diskuteras under veckan, bland annat genom intervjuer med politiker. Men vi ser inte att Almedalen i första hand är en plattform för att skapa publicitet kring våra egna produkter eller varumärken, utan för oss ligger värdet i att delta i diskussioner, lyssna in till och även belysa viktiga ämnen, samt att träffa de opinionsbildare och politiker som finns på plats.

Vissa menar att Almedalen bara är ett elitistiskt jippo, andra att det är en jättebra möjlighet för alla olika aktörer och organisationer att synas på. Vad är din åsikt om det?

– Almedalen blir vad man gör det till. Jag ser fram emot att lyssna in till de diskussioner som förs och att driva de frågor vi tror är viktiga för att fortsätta utveckla mediesverige.

Hur upplever du att Almedalen som forum har förändrats över tid?

– Det var ett antal år sedan jag var där efter många år i utlandstjänster och därefter helt enkelt inte fått agendan att passa. Det ska bli spännande att se hur Almedalen förändrats sen sist, men att veckan utvecklats till att handla lika mycket om näringslivet som om politik tycker jag är en positiv utveckling. Det leder till möten och samtal över gränser och veckan kännetecknas av en öppenhet och tillgänglighet som jag tycker är unik. Det märker vi inte minst nu när Rix bokar gäster till sina sändningar, de får tillgång till partiledare och ministrar med en avsevärt mycket större enkelhet än under en vanlig vecka hemma i Stockholm.

Casten Almqvist, vd för TV4-Gruppen

Förutom, TV4:s egna seminarier och planerade intervjuer, vad missar du inte i Almedalen i år?

– Partiledartalen. Våra egna sändningar. Och möjligheten till oväntade och intressanta möten. Almedalen är lite som en festival för demokrati och politik

Hur viktigt är Almedalen för er att besöka och synas på och varför?

– Almedalen är en viktig spelplats för svensk politik under åtta dagar. Vår journalistiska huvuduppgift är att för vår publik skildra och analysera det som sker i politik och samhälle. Samtidigt kan vi som företag från vår scen nära Almedalen passa på att lyfta mer specifika branschfrågor som vi tycker är viktiga, som mediemångfald, global konkurrens och publicistik.

Vissa menar att Almedalen bara är ett elitistiskt jippo, andra att det är en jättebra möjlighet för alla olika aktörer och organisationer att synas på. Vad är din åsikt om det?

Jag tror fortfarande på idén om att Almedalen ska kunna vara en samlingsplats där politiker, organisationer och medborgare kan mötas. Men jag kan också med glädje konstatera att intresset ökat för politikerveckan i Järva. Vi behöver fler mötesplatser.

Hur upplever du att Almedalen som forum har förändrats över tid?

– Almedalen har vuxit. Alltfler samhällssektorer har börjat närvara, privata såväl som offentliga. Det tycker jag är positivt. En naturlig konsekvens blir att det är svårare för en enskild aktör att nå ut med sina budskap. Det är helt enkelt trångt om saligheten, både bildligt och bokstavligt på plats i Visby. För vår del ligger som sagt fokus på att bevaka och skildra politiken för våra användare, och då är det självklart att vi är på plats och bevakar det som sker. Dessutom har jag personligen aldrig lämnat Almedalen utan att ha haft spännande möten med människor som tillfört nya perspektiv.

Jessica Bjurström.

Jessica Bjurström, vd på Komm, Sveriges Kommunikationsbyråer

Förutom era egna seminarium, vad missar du inte i Almedalen i år?

– Jag ser fram emot att lyssna på seminarier som arrangeras av våra medlemmar; Prime, Garbergs, RBK, Nowa med flera. Sen måste man förstås lyssna på seminariet om "Ett reklamlandskap i förändring" i regi av RO om utredningen som görs just nu med bland annat Hedvig Hagwall som utsedd sekrerterare. Har inte hunnit sätta mina dagar i Visby riktigt ännu så jag planerar undan tid för att hinna vara spontan.

Hur viktigt är Almedalen för er att besöka och synas på och varför?

– Första gången jag var i Almedalen var 2010 då jag blev inbjudan att diskutera reklam för Försvarsmakten och då fick jag upp ögonen för de här dagarna och hur stora frågor som det samtalas kring som ofta bildar fond och kontext för vårt jobb. Med det sagt. Ja, det är viktigt.

Vissa menar att Almedalen bara är ett elitistiskt jippo, andra att det är en jättebra möjlighet för alla olika aktörer och organisationer att synas på. Vad är din åsikt om det?

– Nej, jag håller inte med om att det bara är elitistiskt, men ja visst är det så att man kommer när de som bestämmer. Ännu så länge finns det bara ett event som mixar så här stor mängd engagerade medborgare, politiker, medier och vanliga flanörer. Dagarna blir precis som man själv väljer. Det finns tillfälle för hårt jobb 24/7 och hur man gör det är upp till var och en.

Hur upplever du att Almedalen som forum har förändrats över tid?

– Hur långt ska vi gå tillbaka, haha. En gång i tiden stod Palme på ett flak i själva Almedalen och nu kokar det både innanför och utanför murarna. Personligen var jag de första åren där hela veckan men nu har vi tänkt om, hellre färre men värre så vi väljer att vara där i början av veckan bara.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.