Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Trender

Bamses dundervinst – 51 miljoner kronor på tio år

Publicerad: 14 april 2016, 06:48
Uppdaterad: 14 april 2016, 10:13

Rättigheterna kring Bamse är en mångmiljonaffär av rang. Det färska bokslutet visar ännu en jättevinst för Bamseförlaget.

Ämnen i artikeln:

Bamseförlaget

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


I seriernas värld är Bamse idealisten, som står upp för de svaga och enligt många har en antikapitalistisk kanske till och med socialistisk hållning. Istället får Krösus sork ikläda sig rollen som den girige, hänsynslösa kapitalisten som gör allt för att tjäna pengar.

I verkligheten är Bamse en vinstmaskin av rang. Bamseförlagets färska bokslut, som precis blivit offentligt hos bolagsverket, omsatte 12,7 miljoner kronor under 2015. Vinsten, sett till resultat efter finansiella poster, skrivs till hela 8,3 miljoner kronor.

Det fina siffrorna är dock ett litet tapp jämfört med rekordåret 2014 för bolaget som får sina intäkter från licensiering av Bamses varumärke till förlag, filmbolag och spelproducenter med flera.

Sett till den senaste tioårsperioden har Bamse genererat 51,3 miljoner kronor i ren vinst till Bamse förlagets ägare. Försäljningen under samma period uppgår till 124,8 miljoner kronor.

Storsatsar på film

Under 2015 har Bamseförlaget AB bland annat jobbat med öppningen av ”Bamses värld”, utökat sortimentet på butikskedjan City gross och intensifierat sitt arbete med att ta Bamse till vita duken.

”Bamse och tjuvstaden”, den första moderna biofilmen om Bamse, hade premiär i januari 2014. Uppföljaren ”Bamse och Häxans dotter” beräknas ha premiär lagom till jul i år. Dessutom, avslöjar bokslutet, har arbetet för att ”ge möjlighet till ytterligare en film” inletts.

Bamseförlagets intäkter består av en renodlad licensaffär. Bolaget hyr ut rätten att använda Bamses varumärke till en rad företag. Exempelvis sköter Egmont utgivningen av serietidningen Bamse.

Ägs av skaparens son

”Ta hand om mamma, och ta hand om företaget”, ska Bamses Rune Andréasson på sin dödsbädd ha sagt till sin son Ola Andréasson.

I dagsläget äger Ola och brodern Dan Andréasson företaget, via Danola AB. Bamse förlaget delar ut 5 miljoner kronor till ägarna, visar det färska bokslutet. Hur pengarna i Danola AB sedan fördelas går i skrivande stund inte att utröna, då bolagets årsredovisning ännu inte är offentlig.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev