lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

The Pavilion-grundarna tar strid med Stockholms stad

Publicerad: 27 september 2017, 05:30
Uppdaterad: 29 september 2017, 08:25

The Pavilion på Stureplan. Foto: Ihab Isthewi

UPPDATERAD. Trafikkontoret i Stockholm anser att den digitala kuben The Pavilion på Stureplan är trafikfarlig. "Det är en dröm som går i krasch", säger Mali Isthewi, en av grundarna till The Pavilion.

Ämnen i artikeln:

Stockholms Stad

AT


Grundarna av den digitala kuben The Pavilion, entreprenörsbröderna Mali och Ihab Isthewi, väljer nu att ta strid mot Stockholms stads beslut att kuben är trafikfarlig.

Som Dagens Media berättade om tidigare i september är The Pavilion av denna anledning stängd, och reklamytorna som tillhör Visual Art är nedsläckta.

Medan Mali och Ihab Isthewi menar att paviljongen är en popup-butik, konsthall och reklamyta i ett, anser Trafikkontoret att den endast ska ses som en "digital reklamvitrin". Därför gör man bedömningen att den utgör en trafikfara i korsningen.

Det framkommer av ett dokument från Stockholm stad, där det står att The Pavilion inte lever upp till de särskilda riktlinjer staden har för upplåtelser av just digitala reklamvitriner:

"Staden anser även att placeringen är i nära anslutning till en korsning där trafikanternas fokus ska vara på trafiksituationen", står det i dokumentet.

Mali och Ihab Isthewi har därför beställt en utredning av Statens väg-och transportforskningsinstitut (VTI), vars resultat motsäger Trafikkontorets bedömning. Enligt den bedöms The Pavilions skyltning inte riskera att ändra på olycksrisken på Stureplan.

Mali Isthewi säger till Dagens Media att Trafikkontoret godkänt kuben till att börja med.

– Men plötsligt fick vi ett brev där det stod att paviljongen var en trafikfara. Vi tänkte, hur är det här möjligt? Därför vände vi oss till VTI, ett oberoende organ som studerar just trafikfaror. Vi har skickat in utredningen till Trafikkontoret, men ännu inte fått något svar.

Han berättar att The Pavilion startades utifrån tanken att ge nystartade företag, entreprenörer och konstnärer en chans att synas i innerstaden.

– Vi startade med ingenting egentligen, och hade en önskan om att fånga människors uppmärksamhet och skapa en plats för de som startat upp någonting att få tillfälle att förklara sitt budskap eller sin produkt. Det skulle vara en plats för dialog.

Mali Isthewi att han och hans bror nu riskerar att stämmas av Stockholm stad om de tar upp verksamheten i paviljongen.

– Vi hoppas såklart att det inte blir så. Men det är tydligt att det finns ett problem med regelverket, att det är stelt och stramt, vilket gör det svårt att bedöma hur The Pavilion ska tolkas. Just nu väntar vi bara på att Trafikkontoret ska titta på utredningen vi skickat in. Jag hoppas att de kommer fram till att The Pavilion ska ses som någonting mer än bara en reklampelare, och att de förstår möjligheterna med den här platsen.

Vad skulle det betyda för er om ni inte får öppna upp The Pavilion igen?

– Vi drabbas självfallet på så vis att det sätts stopp för vårt projekt och våra ambitioner. Självklart förlorar vi ekonomiskt på det – vi har ju satsat både tid och pengar på det här. Det har varit en lång process att ta fram The Pavilion. Men vi har bara fått god respons och feedback från folk, och haft samtal med både entreprenörer och konstnärer som ser fördelarna med att synas där. Till dem har vi sagt att det här måste få en lösning. Det är en dröm som går i krasch.

"The Pavilion är inte okej"

Ola Eriksson, presstalesperson på Trafikkontoret i Stockholm, säger till Dagens Media att när grundarna sökte polistillsånd för The Pavilion, angav man i ansökan att det handlade om en "kiosk med försäljning av produkter och varor".

– Men vi bedömde att The Pavilion bör betraktas som en reklamvitrin, och det finns speciella regler kring hur sådana får utformas. The Pavilion lever inte upp till de reglerna.

Hur ställer ni er till utredningen från VTI?

– Vi vet att det har tagits fram en sådan rapport, men väljer att inte kommentera den. Vi har hanterat det här ärendet precis som alla andra ärenden, det har remitterats till flera enheter inom Trafikkontoret där vi har våra egna experter, och alla har gjort samma bedömning – att The Pavilion inte är okej.

Kan det hända att ni gör en annan bedömning på sikt?

– Det som har hänt nu är att grundarna har bett om att få återkomma med en modifierad ansökan om polistillsånd under hösten, vilket vi har sagt okej till. Men ännu har vi inte ett någon ansökan.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev