måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Sveriges annonsörer: De gör trovärdigast reklam

Publicerad: 12 april 2017, 09:20
Uppdaterad: 12 april 2017, 09:20

Utbildning/forskning, kultur/nöje och livsmedel/dagligvaror är branscherna som gör trovärdigast reklam enligt svenskarna. Foto: Shutterstock/Sveriges annonsörer

Utbildning och forskning, kultur och nöje, livsmedel och dagligvaror. Det är reklambrancherna som svenska folket tror mest på, enligt en färsk undersökning. Men 15 procent tror inte på någon reklam alls.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Annonsörer

MA

Mathias Asplund


Branscherna som nästan ingen ser som trovärdiga är IT och telekom, hygien och kosmetik samt rekrytering och management. Det visar en undersökning från Novus som gjorts på uppdrag av intresseorganisationen Sveriges annonsörer, där 1018 personer 2-8 februari listade tre reklambranscher man anser gör mest trovärdig reklam.

Var femte svarade utbildning och forskning, av de 25 branscher som var valbara.

– Det som förvånade oss var inte att utbildning och forskning var i topp men att kultur och nöje och dagligvaror var det. Det är väldigt reklamintensiva brancher, så det är glädjande att se. Men vad det beror på mer exakt får vi undersöka, säger Tero Merjamäki, pressansvarig på Sveriges annonsörer.

Kultur och nöjesbranschen rankades högt, särskilt bland kvinnor, medan män i högre grad rankade industri och tillverkning som mer trovärdiga.

Sveriges annonsörer ser det som negativt att branscherna för bank, finanser och försäkringar har så låg trovärdighet bland de tillfrågade. Något som enligt Tero Merjamäki kan vara en följd av att man som kund kan känna sig liten och maktlös i förhållande till den stora banken eller försäkringsbolaget.

Noterbart är också att bara 13 procent tagit med rättsväsendet på sin topp tre-lista. 15 procent svarade att de inte tycker att någon reklambransch är trovärdig.

– Det brukar ligga i att svenska folket brukar ha en ganska negativ inställning till reklam. Att reklam kan anses som påträngande och störande oavsett bransch, säger Tero Marjamäki.

Hela listan

Vilka av följande branscher anser du gör mest trovärdig reklam?

Utbildning/forskning 20 % Kultur/nöje 18 % Livsmedel/dagligvaror 18 % Välgörenhet/ideellt 17 % Rättsväsendet 13 % Möbler/hem 11 % Alkohol/bryggerier 9 % Förbund/branschorganisationer 8 % Politik/myndigheter 8 % Bygghandel 7 % Vitvaror/elektronik 6 % Industri/tillverkning 5 % Resor/turism 5 % Bank/finans 4 % Bilar/biltillbehör 4 % Sporthandel 4 % Energi/drivmedel 3 % Försäkring 3 % Hotell/restaurang 3 % Mode 3 % Spel 3 % Fastigheter/köpcentrum 2 % IT/telekom 2 % Hygien/kosmetik 1 % Rekrytering/management 1 % Ingen av branscherna 15 % Vet ej 13 %

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev