Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Marknadsföring

Studentuppror mot Berghs slututställning

Publicerad: 19 Maj 2017, 14:28
Uppdaterad: 22 Maj 2017, 06:03

Studenter på Berghs school of communication känner sig ledsna och uppgivna över att ha fått sina inskickade bidrag bortvalda ur årets slututställning. Därför har de nu skapat initiativet "Hej-kom-och-hjälp-mig".


Ämnen i artikeln:

BerghsLinda Waxin

I år valde Berghs school of communication för andra året i rad att låta en jury bestående av branschfolk välja ut vilka studentarbeten som ska få ställas ut på skolans slututställning, som öppnades igår 18 maj.

Dagens Media pratade i förra veckan med Linda Waxin, vd och grundare på Matching ID, som var en av dem som satt i årets jury. Hon konstaterade då att nivån på projekten varierar stort.

– Nivån på projekten är precis som förra året väldigt varierande, allt från "hej-kom-och-hjälp-mig" till skarp "byrå-pitch-idé-nivå". Av de bidrag jag bedömde skulle jag säga att tio procent var bra på nivån att jag skulle minnas att återberätta dem, tio procent var så dåliga att jag skulle minnas att återberätta dem och resten var okej, sade hon.

Hennes uttalande har nu inspirerat ett gäng studenter att skapa "Hej-kom-och-hjälp-mig", ett initiativ som vill ge utrymme åt de studenter vars inskickade bidrag inte fick chans att vara med på slututställningen.

Samtidigt ifrågasätter de att vissa studenter är överrepresenterade i utställningen, med upp till sju projekt.

"Detta är inte hållbart i båda sidorna av spektrat. De med fler projekt har känt sig otroligt stressade och har inte haft kapaciteten att bemanna arbetsbördan för att visa sina projekt på bästa sätt", skriver studenterna i ett mail till Dagens Media.

Över hälften av studenterna på Communication design-linjen har ansökt med individuella projekt och haft fokus på att ha dessa som huvudprojekt på utställningen. Men enligt studenterna har över hälften av klassen fått beskedet att de inte blivit antagna.

"Det har lett till att dom har känt sig överkörda, ledsna, uppgivna och undrat varför dom gått en tvåårig utbildning och betalat massa pengar när inte ens skolan står bakom dem", skriver studenterna och fortsätter:

"Många har tagit tillbaka inbjudan till familj och vänner och inte känt ett speciellt stort driv att ens medverka på utställningen överhuvudtaget. Denna känsla är övergripande även bland elever i de andra disciplinerna då de flest känner sig missrepresenterade. Vi har alla slitit som djur under utbildningen med grymma projekt och alla borde ha rätten att känna sig inkluderade". 

Studenterna fortsätter med att fråga sig varför man ens ska behöva ansöka till sin egen slututställning:

"Varför ska man inte får ställa ut vad man själv är stolt över och känner representerar en på bästa sätt? Varför ska man känna sig överkörd i slutfasen av sin utbildning och inte få examineras med styrka i bröstet, huvudet högt och en jävlar anamma känsla för framtiden?"

Det var ur det här som idén till "Hej-kom-och-hjälp-mig" föddes, som studenterna kallar en "revansch där alla var välkomna att visa sina projekt som inte kom med utan jury som med skarpt finger pekar på vad som är bra och dåligt".

"Vi ville även lyfta faktumet att Berghs har hanterat slututställningen på ett sätt som lett till att många känner sig överkörda med förhoppningen att denna process kommer ändras för framtida studenter. 10 procent hej-kom-och-hjälp-mig tagit från Linda Waxins uttalande om jury processen, använder vi på ett ironiskt och med glimten i ögat sätt eftersom vi inte blev antagna".

"Vi får såklart ta åt oss av feedbacken"

 – Anledningen att vi införde juryn är att vi hörde från studenterna att det fanns annat de gjort under sina år på skolan som de var intresserade av att visa upp för branschen, förutom sina examensarbeten, säger Christopher Waldekrantz, marknadschef på Berghs och beställare av slututställningen, till Dagens Media och fortsätter:

– Förra året var första gången vi lät stunderna skicka in de arbeten de kände sig mest stolta över, och lät en jury kurera en utställning utifrån det. Nu kan stundenterna skicka in hur många arbeten de vill, vilket resulterat i att vissa är representerade flera gånger.

På så vis menar han att exponeringarna av stunderna bara ökat, eftersom att man tidigare år när man endast ställt ut examensarbetena endast haft en exponering per student.

Han understryker dock att alla studenter, även de som inte fick sina inskickade arbeten utvalda, har sina examensarbeten representerade i utställningen.

Vad tänker du om den alternativa utställningen?

– Jag lade märke till den idag, och jag tycker att det är jättebra att de hittat ett sätt att synas med sina arbeten på. Sen får vi såklart ta åt oss av feedbacken och fundera över om vi kan göra något bättre till nästa år.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BerghsLinda Waxin

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.