Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Strid om rätten till Babblarna

Publicerad: 28 maj 2018, 14:06
Uppdaterad: 28 maj 2018, 14:16

Foto: Wikimedia Commons

Vem äger egentligen rättigheterna till de välkända barnfigurerna Babblarna? Företaget bakom barnfigurerna stämmer nu animatören i Arbetsdomstolen.

Ämnen i artikeln:

SVT

Babblarna med namn som Babba, Bibbi, Dadda, Diddi och Doddo är välbekanta för barn i både Sverige och utomlands. Det är ett språkpedagogiskt koncept med böcker, leksaker, musik och film bland annat.

Författaren Anneli Tisell som driver företaget Hatten Education AB ligger bakom konceptet men det råder oklarheter kring vem som har upphovsrätten till figurerna – företaget eller den aktuella animatören. Animatören som, enligt stämningsansökan, tecknat fram figurerna med hjälp av anvisningar från Annelie Tisell var först anlitad som konsult men sedan anställd i bolaget.

Sedan han började 2005 har bolaget tiodubblat sin omsättning till 17,5 miljoner kronor. När animatören slutade sin anställning i december förra året började han göra anspråk på upphovsrättsersättning och begärde med bistånd från branschorganisationen Svenska Tecknare att Hatten omedelbart ska sluta använda hans figurer.

Nu väcker Hatten Education AB tillsammans med Medieföretagen talan inför Arbetsdomstolen för att få fastställt att bolaget äger upphovsrätten till Babblarna. Företaget hävdar att om animatören skulle anses förfoga över upphovsrätten skulle hela dess verksamhet stoppas eftersom allt bygger på figurerna.

Babblarna som syns i SVT:s Barnkanalen och har över 170 miljoner visningar på sin Youtube-kanal kan nu alltså få sin framtid avgjord i Arbetsdomstolen.

Enligt stämningsansökan var animatören först konsult under ett antal men han tog anställning i bolaget i olika omgångar med start 2014. Bolaget menar att han genom anställningen överlåtit sina rättigheter till bolaget. Och även om inte upphovsrätten reglerats uttryckligen mellan parterna har animatören varit tyst om saken ända fram till för ett halvår sedan. Därmed ska han ha accepterat att bolaget har fri förfoganderätt till illustrationerna som ligger till grund för Babblarna.

Bolaget anser att det vore orimligt mot arbetsgivare om en anställd kan säga upp sig och ta med sig upphovsrätten som hela bolaget kretsar kring.

”Hela Hattens mångåriga investering i Babblarnas värld skulle på detta sätt kunna omintetgöras…” skriver bolaget i stämningsansökan till AD.

Reporter: Mikael Kindbom, Lag & Avtal

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev