Strategi och analys
Reklammaskotarna tar över i rutan
Publicerad: 23 maj 2012, 07:59
Vi älskar eller hatar dem – reklammaskotarna lämnar ingen oberörd. Tele2:s kaxiga får trängs om medieutrymmet med Boxer-Robert och Media Markts rosa mupp, och de är karaktärer som syns i bruset.
HW
Henrik Widell
Mitt emellan gurkreklamen och elektronikrean dyker han upp – ett svart får med attityd. Han pratar kaxig amerikanska faster than a cobra hit by lightning! och han har just blivit pappa.
Med fåret Frank har Tele2 skaffat sig en identitet som tydligt skiljer ut dem från konkurrenterna i segmentet, och det är en av maskotens styrkor, enligt Håkan Olofsson, varumärkesstrateg på varumärkesbyrån Cabomba Brothers.
– Med en maskot kan man personifiera ett varumärke, ge kunderna en personlig relation till företaget som annars är svår att åstadkomma.
Reklammaskotar förekommer i flera branscher, men effektivast är de när man vill nå en bred målgrupp med en lågintresseprodukt.
– Maskoten är lätt att tycka om och bygga en relation till. Den granskas inte lika kritiskt som en människa och upplevs i bästa fall som något underhållande. Det är ett enkelt koncept som rätt utfört ger effektivitet för en stor annonsör, säger Alex Holmén, vd på varumärkesbyrån Essen.
Maskoten fungerar också väl när man vill kommunicera med känslor snarare än fakta, något som både If och Swedbank tangerar med sina animerade djur.
– Med maskoten kan man förenkla komplexa säljbudskap, men det fungerar inte om företaget har för mycket negativt bagage. Begravningsbyråer, vapentillverkare och inkassobolag gör sig icke besvär, säger Håkan Olofsson.
Finns det någon grundmall för en fungerande maskot?
– Ja, för att vara riktigt enkel, ta fram en figur som folk gillar, gärna ett djur och ännu bättre om det har en koppling till din verksamhet. Ge den en dialekt som folk har förtroende för, norrländska, östgötska eller värmländska, men definitivt inte skånska.
Jämfört med till exempel USA är reklammaskoten ett relativt ovanligt marknadsföringsgrepp i Sverige, men något som Håkan Olofsson tror kommer att öka kraftigt.
– Tidigare var de flesta maskotar tecknade och att ta fram en sådan tog tid och var dyrt. Men i dag, med den befintliga tekniken, kan man få en tegelsten eller vad som helst att prata på bara några minuter.