torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

"Platinaägget var märkvärdigt"

Publicerad: 13 april 2011, 07:43

Jane Bark, legendarisk illustratör och den första kvinnan som vann ett guldägg, minns platinaägg och svårövertalade modeller.


KD

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se


Jane barks illustrationer för Konsum vann ett guldägg vid den första Guldäggsgalan 1961. På 80-talet gjorde hon flera uppmärksammade annonser för Alfa Laval och 1985 tilldelades hon det prestigefulla Platinaägget.

Hur många guldägg har det blivit?

– Guldäggen har jag inte lagt på minnet. Platinaägget däremot, det kändes märkvärdigt att få i den mansdominerade reklamvärlden.

Vilken är den bästa reklam du gjort?

– Alfa Laval-kampanjen. Det är både det största och det bästa. Den visade människor från olika länder och jag hittade bland annat en grekisk kvinna vid Grekiska kyrkan som ligger i närheten av mitt kontor. Hon ville absolut inte bli porträtterad, men mannen som hjälpte mig att tolka anlitade sin mamma. Hon fick illustrera italienska i reklam för olivolja.

I dag tecknar hon porträtten till tidningen Fokus lunchintervjuer.

Hur hamnade du i Fokus?

– Min son John gjorde Fokus layout. I dummyn hade han med några porträtt som jag gjort för Dagens Nyheter. Fokus tyckte om dem och frågade om jag ville ha jobbet. Porträtt är roligt eftersom alla människor är så olika. Därför tröttnar jag inte, trots att varje porträtt tar tre dagar.

Gör du fortfarande reklam?

– I dag säger jag nej till de flesta förfrågningar. Fokus är det enda fasta jobb jag har nu, vilket räcker gott vid min ålder, säger Jane Bark, som fyllde 80 år i helgen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev