lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Nu går spelbolagen ”all in”

Publicerad: 8 maj 2012, 21:00

Alliansen föreslår ett licenssystem för spel online. Systemet innebär att de utländska spelbolagen kan få rätt att marknadsföra sig i svenska medier och sponsra svenska idrottsklubbar. "Vi förutsätter att man tar bort främjandeförbudet", säger Magnus Silfverberg, vd på Betsson.

Ämnen i artikeln:

UnibetPokerstarsMr GreenSvenska SpelBetsson

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Det så kallade främjande­förbudet i Lotterilagen innebär att det är förbjudet att främja deltagande i utländska spel, genom att exempelvis ta in annonser för utländska spelbolag.

Däremot är det fullt tillåtet för de utländska spelbolagen att marknadsföra sig i medier som har säte i ett annat land, exempelvis England, som TV3 och Kanal 5 sänder ifrån.

Att införa ett licenssystem, och därigenom öppna upp svenska medier för annonsering, innebär inte bara nya intäkter för medierna, utan även att spelbolagen får en större möjlighet att konkurrera med statliga Svenska Spel.

– Vi väntar med tillförsikt på det här. Det ger oss en massa nya kanaler där vi i dag inte kan konkurrera med Svenska Spel, säger Claes Dahlén, Sverigechef på Mr Green.

Unibet ser framför allt möjligheten till sponsring som särskilt intressant.

– Vi kommer att kunna konkurrera på lika villkor och äntligen kunna stödja svenskt föreningsliv, säger Henrik Tjärnström, vd på Unibet.

Spelbolagens medieköp i Sverige i fjol uppgick till totalt 1,6 miljarder kronor brutto, enligt Sifo reklammätningar. Det är en ökning på 23 procent jämfört med 2010. Under 2012 års första kvartal landade de totala medieköpen på 471 miljoner kronor.

Största medieköparen är Svenska Spel, som förra året köpte medier för 344 miljoner kronor brutto. Det ger en share of voice på 22 procent.

Mr Green köpte medier för 62 miljoner kronor brutto 2011, men redan under årets tre första månader har bolaget investerat 20 miljoner i medier.

Snart går en ny kampanj igång där Mr Green visar upp sitt samarbete med Hamilton-filmerna.

– Vi står för underhållning, och som underhållningsbolag vill vi samarbeta med det bästa inom svensk underhållning i form av tv och film. Det skiljer oss från de andra, säger Claes Dahlén.

Han tror att ett licenssystem innebär att det blir färre aktörer på marknaden, men att medieköpen ökar.

Enligt Magnus Alebo, marknadschef på Betsson, är marknaden i dag ganska omogen. Tv är huvudmedium för de flesta bolag, medan man kompletterar med online.

– Fajten har länge handlat om vem som kan erbjuda den högsta bonusen eller bästa oddsen. Nu har vi kommit in i en fas där vi måste bygga andra värden för att skapa fans till våra varumärken, säger han.

Betsson.com sjösatte nyligen ett nytt reklammanér som är ett steg mot att bygga ett bredare varumärke.

– Tv kommer även fortsatt att vara viktigt, men genom sociala medier kan man tillföra en hel del till själva storytellingen. Det handlar om ett skifte från medie­köp till produktion.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev