söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Nätet viktigast för konsumenten

Publicerad: 6 november 2012, 22:00

Nätet blir allt viktigare för bilhandlarna och en majoritet av konsumenterna använder nätet inför bilköpet, visar en undersökning från Google. "Vi har förändrat säljprocessen", säger mikael Bjurek, vd på Schibstedsajten Bytbil.

Ämnen i artikeln:

203 Web GroupSchibstedGoogle

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Enligt Googles Konsument­barometer letar 32 procent av de svenska respondenterna enbart information på nätet när de ska köpa bil. 37 procent söker både på nätet och offline, medan 13 procent bara söker information offline och 18 procent inte söker information över huvud taget.

– En majoritet rör sig alltså mellan online och offline. Vi ser också att sökningarna på bilmärken ökat med 22 procent per år sedan 2007, säger Sven Törnkvist, analytiker på Google.

Enligt honom är bilvarumärkena generellt sett dåliga på att ta tillvara intresset man skapar med sina tv-kampanjer.

– De satsar alldeles för lite på returkanalen och på att finnas där när konsumenterna gör sin sökning eller läser bloggar. Faktum är att konsumenterna gör en lång onlineresa när de ska köpa dyra kapitalvaror.

Det finns exempelvis en studie som Google och Nielsen gjorde med Volvo som exempel, där synlighet i tv, dator, mobil och läsplatta gav en reklam­erinran på 74 procent, medan bara tv gav en erinran på 50 procent.

Bilvarumärkena och återförsäljarna har alltså stora möjligheter att bearbeta konsumenterna redan i research­fasen. Schibstedsajten Bytbil har kapitaliserat på konsumenternas nätbeteende sedan 1996 och tillsammans med koncernsystern Blocket täcker de in i princip 100 procent av marknaden.

Bytbil har sedan starten varit en marknadsplats för bilhandlare, medan privatmarknaden överlåtits åt Blocket.

– Vi har förändrat säljprocessen för återförsäljarna, säger Mikael Bjurek.

Sajten har i dag avtal med i princip alla fordonsåterförsäljare i Sverige. För att kunna växa siktar man istället utanför Sveriges gränser – Schibsted Classified Media har i dag liknande verksamhet i Norge, Öster­rike, Frankrike och Spanien.

Dessutom har Bytbil nyligen blivit godkänd som informationsförmedlare till Transport­styrelsen, vilket innebär att bolaget ska utveckla ytterligare tjänster åt bilbranschen.

– Vi ska hjälpa bilhandlarna genom hela köp- och sälj­processen, från inbyte till ägarbyte och kan förmedla information om fordon, ägare, körkort, finans och försäkring.

Det hela sjösätts vid årsskiftet, då också sajten får en uppfräschning.

Två av utmanarna till Bytbil och Blocket är Facit, som vill vara ett Pricerunner för bilbranschen, och Bilweb, som Eniro i somras sålde till 203 Web Group för 4,5 miljoner kronor.

I december ska Bilweb lansera en ny sajt.

– Vi ska rikta oss mer till Medelsvensson, som vill ha en funktionsduglig bil, än mot bilnördarna, säger Andereas Friis, vd på 203 Web Group.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev