söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Nätet stryper radion

Publicerad: 28 mars 2012, 11:17

Sedan millennieskiftet, då internet tog fart på allvar, har radions lyssnartid mer än halverats hos de unga. Radiobranschen sätter nu hoppet till ?digitaliseringen – och fordonsindustrin.

Ämnen i artikeln:

SBS RadioStaffan RosellCarat

HW

Henrik Widell


Enligt Sifos Radioundersökning 1 2012 har radion fortfarande en daglig räckvidd på 71,5 procent. Men räknat i antal minuter har det totala lyssnandet, enligt en rapport från Nordicom, rasat från 130 minuter per dag till 86 minuter mellan 2000 och 2012.

För målgruppen 15–24 år är tappet från 101 minuter till 48.

– Antalet tjänster på internet, både beträffande musik och annat, har exploderat, liksom antalet tv-kanaler. Samtidigt har lite hänt inom radion. Ute i landet sitter folk fortfarande med SR och kanske två reklam­kanaler, säger Staffan Rosell, vd för SBS radio.

Radions digitalisering har länge stötts och blötts, men senare i år börjar slutligen ?Myndigheten för radio och tv dela ut de digitala sändnings­tillstånden. Hur digitaliseringen ska finansieras är dock inte klart och far­hågor har också funnits att allmänheten kanske inte är så intresserad att de faktiskt köper en digital radiomottagare.

– Konsumenterna kommer nog aldrig att vara så intresserade att de gör en aktiv förändring. Det krävs nog att man gör som för tv och sätter ett datum för att släcka det analoga nätet, säger Daniel Nellhard, chef för etermedier på Carat.

Men både han och Staffan Rosell ser en möjlighet att industrin kan vara på väg att radera den tröskeln från marknaden. Staffan Rosell säger:

– Samsung har nyligen lanserat både en telefon och en läsplatta med inbyggd digitalradiomottagare och inom kort kommer också bilindustrin att börja montera dem. Folk bryr sig inte om tekniken bakom radion och på andra marknader ser man nu hur digitalradio och webbradio allt mer växer samman.

Genom digitaliseringen kommer reklamradion att kunna sända fler kanaler nationellt, men frågan är hur lyssnartiden ska ökas. Enligt Nordicoms rapport använder 9 av 10 ungdomar Spotify, 55 procent av dem dagligen.

– Musiken är fritt förekommande i dag och vi rekommenderar lika gärna Spotify som radio. Radion måste erbjuda mer än musik och utveckla unikt redaktionellt material. Där kommer MTG:s Radio1 som en logisk förlängning, säger Daniel Nellhard.

Men det har gått trögt för Radio 1. I Sifos radioundersökning 1 2012, hade kanalen en daglig räckvidd på 0,1 procent, vilket motsvarar 9 000 lyssnare.

– Kommersiell pratradio är vanligt förekommande i hela världen, så visst kan det fungera också i Sverige, så länge MTG visar uthållighet och investerar ?i kvalitativt innehåll.

Staffan Rosell:

– Vi hoppas att det går bra för Radio 1, för det skulle innebära nya möjligheter för den kommersiella radion. Men det finns andra sätt att skapa unikt innehåll, för radio har aldrig handlat om att bara spela musik utan lika mycket om att erbjuda ett sällskap via programledarna, aktuell samhällsdebatt och förhoppningsvis också lite humor.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev