torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Mediebolagen som tjänar miljoner på att prata med döda

Publicerad: 22 december 2010, 10:36

Spådamerna, healingprofeterna och andejägarna har tagit klivet in i värmen hos de stora mediebolagen. Dagens Media går på storseans med Egmont Tidskrifter – som slår mynt av den numera rumsrena vurmen för ”den andra sidan”.

Ämnen i artikeln:

Forma Publishing GroupEgmont

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


– Det är rent bedrägeri, säger KTH-professorn Sven Ove Hansson.

Luften är full av förväntan i den gamla biografsalongen på Hotell Rival i Stockholm. 400 personer har betalat 330 kronor var – alla med samma mål.

De vill prata med döda människor.

När kändismediet Benny Rosenqvist uttalar de magiska orden är publiken knäpptyst.

– Vet ni vad vi ska göra nu, frågar han retoriskt med en barnslig förtjusning i rösten.

– Nu ska vi prata med dem på andra sidan, svarar han själv och kliver rakt ut bland publiken.

Den 90 minuter långa startsträckan, som mest handlat om att marknadsföra Bennys böcker samt tidningen Nära, är över. Nu ska det äntligen bli storseans.

Benny Rosenqvist fattar vant en äldre kvinnas hand, ser henne i ögonen och börjar ”kanalisera”.

Den gråhåriga kvinnans döde make vill prata. Till publikens förtjusning verkar allt stämma. Den man som Benny beskriver påminner starkt om hennes avlidna livskamrat.

Och från andra sidan ställs det även frågor.

– Han undrar varför du inte går upp när klockan ringer, och varför du småäter hela tiden, säger Benny.

Kvinnan rodnar lätt och erkänner.

– Ja, väckarklockan står ju fortfarande på sex, men då går jag inte upp. Småäter? Ja, han måste mena nötterna, dem äter jag på hela tiden. Men det är bara den senaste tiden, säger kvinnan.

Publiken ler, fnissar och häpnar. Benny gör succé.

Sierskor, spåtanter och medier har funnits sedan urminnes tider. I Sverige har fenomenet växt under decennier – men ständigt varit en subkultur.

Folk har tidigare ogärna erkänt att de tror på ande världen. Men med hjälp av några av Sveriges största medieföretag har andlighet blivit mainstream.

– Jag tror att vi har TV4:s ”Det okända” att tacka för att andlighet nu kommer fram så starkt. Innan det vågade man inte prata så öppet om att man tror på sådant, säger entusiasten June Hägg.

Kvällen på Rival blev hennes första storseans. June Hägg är 53 år, långtidssjukskriven för kroniska ledbesvär, och har ett mycket starkt intresse för den andra sidan.

Hennes mormor ska ha varit synsk. June Hägg har själv varit med om ett flertal ”oförklarliga” händelser.

Via tv-programmet ”Det okända” kom hon i kontakt med tidningen Nära.

– Där såg jag reklam för storseansen. Jag slängde mig på luren direkt för att beställa biljetter till mig, min dotter och min brorsdotter, säger hon.

Efter att ha förlorat ett flertal nära familjemedlemmar gick June Hägg till Rival med ett tydligt mål.

– Jag hade ju hoppats på att få kontakt med någon av dem. Men där blev man tyvärr besviken. Det var ju så mycket folk, men många andra fick kontakt, säger hon.

Bakom storseansen står tidningen Nära – Sveriges första populärpressmagasin om andlighet – i samarbete med bokklubben Livsenergi.

En på ägarnivå ohelig allians där två av Sveriges största tidskriftsförlag, konkurrenterna Egmont Tidskrifter och Forma Publishing Group, gått ihop för att kränga andlighet.

Och marknaden är lukrativ.

Enligt medieprofessorn Annette Hills forskning vid Lunds universitet tror var sjätte svensk på det övernaturliga. Var tionde skulle kunna tänka sig att delta i en seans för att tala med sina döda anhöriga.

– Det vi nu ser i samhället är en bred kulturell trend där det oförklarliga rör sig från periferin till mittfåran. Medierna försöker generera intäkter genom att haka på det stora intresset, säger hon.

Något som Madeleine Walles, med 30 år på Hemmets Journal i bagaget, fångade upp genom att starta tidningen Nära.

Först gavs tidningen ut som oneshot, där Madeleine skrev allt innehåll själv. 6 000 personer köpte grisen i säcken och beställde premiärnumret i förväg.

– Det fanns en vit fläck i tidningshyllan. Det finns ett enormt intresse och ett stort behov av att prata om dessa frågor, säger hon.

Innehållet bygger mycket på tidningens ”egna” medier Benny Rosenqvist och Erika Andersson. Men även andra mediala personer lyfts fram jämte shamaner och personer som praktiserar healing.

”Anneli blev frisk med ANDLIG KIRURGI”, lyder en förstasidesrubrik.

Lite drygt ett år senare är succén ett faktum. Nära ska nu öka utgivningstakten från sex nummer per år till åtta.

– Det har gått bra för tidningen och många läser den från pärm till pärm. Läsarna vill att den ska komma oftare.

Madeleine Walles vill dock inte dela med sig av några siffror över succén.

Men när Dagens Media ringer upp tidningens säljare, och poserar som annonsör, ges följande siffror: Nära har 8 000 prenumeranter, en upplaga på 16 000 exemplar per nummer, samt en räckvidd på osannolika 65 000–70 000 läsare.

Givet att siffrorna håller i sig betyder det drygt 7 miljoner kronor i upplageintäkter för Egmont under 2011. Därtill kommer annonsintäkterna från tarotkliniker, andliga retreat och ljus helare, men även bag in box-viner och bantningspreparat.

En storseans, som den på Rival, kan ge biljettintäkter på i storleksordningen 130 000 kronor.

Även TV4-gruppen, Sveriges mäktigaste kommersiella tv-hus, har ridit på andetrenden.

”Det okända” är ett av nischkanalen TV4 Plus mest sedda program.

– Tittandet är starkt och vi kommer att fortsätta på detta tema, hälsar Veronica Janiak på TV4:s pressavdelning.

Ett otal utländska tv-serier, som ”True blood”, ”Twilight”, ”Fringe”, ”Medium”, ”Ghost whisperer”, ”Paranormal activity” och ”Most haunted” har också lockat stora tittarskaror i Sverige. Och bokfloran kring det oförklarliga är ymnig.

Hur mycket andebranschen omsätter som helhet är omöjligt att säga. För Benny Rosenqvist är hans mediala gåva dock en god affär. Bolaget ”Benny’s Heaven & Head On Line AB” drog in 1,3 miljoner kronor 2009.

Vinsten blev nästan en halv miljon kronor – detta efter att bolagets enda anställda Benny Rosenqvist plockat ut nära en halv miljon kronor i lön.

Vinstmarginalen landar på över 35 procent, en siffra som skulle få många börs-vd:ar att dregla.

I bolagets kassa finns närmare 1 miljon kronor.

Sven Ove Hansson, professor i filosofi på Kungliga Tekniska Högskolan, är skarpt kritisk till folk som försöker slå mynt av att de kan tala med andar.

– Det rör sig om en bedrägeriverksamhet, säger han.

I föreningen ”Vetenskap och Folkbildning” granskar han vilka vetenskapligt grundade argument det finns för – eller emot – kontroversiella fenomen som bland annat astrologi, healing och homeopati.

Enligt Sven Ove Hansson finns det välkända tekniker som personer som utger sig för att vara mediala använder sig av – som är lätta att avslöja.

– Vet man hur en ficktjuv arbetar kan man se vilka metoder de använder för att lura folk. Ser jag ett medium, eller en seans på tv, kan jag se spår av de klassiska metoder som finns inom detta område, säger han.

Att etablerade medieföretag nu slår mynt av andlighet och kontakt med andevärlden ser Sven Ove Hansson inte som förvånande.

– Ur strikt affärssynpunkt kan det vara väldigt lönsamt. Det är uppenbart att de inte är intresserade av att ta reda på vad som ligger bakom, säger han, och tillägger:

– De som rör sig runt omkring och på olika sätt stödjer detta genom att till exempel ge ut tidningar och böcker tror jag inte riktigt vet vad som försiggår.

Efter storseansen på Rival har det blivit dags för autografskrivning. Publiken, främst kvinnor i övre medelåldern, har lovats att få sina böcker och andra Benny-grejer signerade. Agneta Gynning, Bennys förläggare på Ica Bokförlag, har svårt att dölja sin förtjusning över hur bra böckerna säljer.

– Det är lika roligt varje gång att presentera en ny bok från Benny, säger hon från scenen, och tillägger:

– Ni som inte har en bok men vill ha Bennys autograf kan köpa ett exemplar i foajén.

Med på scenen är även Bennys medförfattare Ingrid Carlqvist, tidigare chefredaktör för Villaliv och nyhetschef för nedlagda Punkt SE.

I dagsläget är hon frilans, men jobbar regelbundet för Aftonbladet.

– Benny har det mesta klart för sig. Jag kan inte gå i god för att det han säger stämmer, utan ser min roll mer som en spökskrivare, säger hon när Dagens Media ringer upp.

Förlaget har dock haft svårt att få de stora bokkedjorna att satsa på böckerna. Därför används event samt bokklubben Livsenergi.

– Böckerna har sålt väldigt bra även om de stora bokhandlarna inte hjälper till och skyltar med böckerna, de kanske inte tycker att det vi sysslar med är seriöst.

En offensiv är dock planerad inför den kommande boken ”Mellan himmel och jord”.

– Förlaget ska satsa på Benny som författare och göra en drive mot bokhandeln, säger Ingrid Carlqvist.

Näras chefredaktör Madeleine Walles:

– När jag började med tidningen var jag mycket skeptisk, men nyfiken. Men att ha sett Benny och Erika arbeta, och själv ha haft seanser med dem, har gjort mig mer trygg i att det finns något. De kan berätta så exakta saker att håret reser sig.

Har du fått kontakt med döda?

– Absolut.

Nära har dock fått utstå skarp kritik, bland annat av Rodeos chefredaktör Johan Wirfelt, som kallade premiärnumret för 2009 års ”hittills största svenska publicistiska haveri”.

– Vi måste ha högt i tak. Han var bland annat kritisk till att jag skrev alla artiklar i det första numret, vilket jag kan hålla med om. Men de nummer som kommit efter det är mer ”tidning på riktigt”, säger Madeleine Walles.

Hon framhåller att Nära nu även upplåter plats åt kritiska röster. Humanisternas ordförande Christer Sturmark har varit med och skeptikern Sven Ove Hansson ska medverka.

Tillbaka till sjukskrivna June Hägg i Tungelsta utanför Stockholm. Hon säger sig vara mycket medveten om de kommersiella krafter som vill tjäna på hennes brinnande intresse.

Själv har hon lockats av en kvinna som erbjöd healing för att bota hennes ledsmärtor.

– Hon skulle genom att bara titta på mig säga vad det var för fel. Men jag blev inte hjälpt. Sådant blir ofta väldigt dyrt, säger June Hägg.

Hennes sjuklön medger inte särkilt många extrautgifter av det slaget.

– Jag har också reagerat på att det är väldigt mycket reklam i tidningen Nära. Man får känslan av att man ska tjäna pengar på folk. Därför säker man efter bevis.

Bevis som June Hägg fick den där novemberkvällen på Rival, då Benny Rosenqvist kanaliserade själar från andra sidan.

– När Benny gick runt i publiken var han klockren. Det kan inte vara bluff, man fick klara besked om att det faktiskt stämde. Vissa blev till och med småchockade över vilka detaljer som han kunde återge.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev