fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Magasin möter ny konkurrens

Publicerad: 25 november 2010, 08:50

Dagspressen utmanar de etablerade tidskriftsförlagen med sina påkostade bilagor och magasin. "De konkurrerar ordentligt med tidskrifterna", säger Malin Asp Helldin, printchef på MEC.

Ämnen i artikeln:

Forma Publishing GroupExpressenPer KjellanderPlaza Publishing GroupMECAftonbladet

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Dagens Nyheter lanserade nyligen månadsmagasinet DN Världen. Samtidigt tar kvällstidningarna ytterligare ett steg i utvecklingen av sina intäktsdrivande bilagor och magasin.

Expressen ska nästa år ge ut inte mindre än 340 utgåvor under affärsområdet Expressen Magasin. Det blir bland annat nio specialutgåvor av "Leva och bo" samt oneshots som "Din hund", "Smarta prylar" och "Båtliv", och Aftonbladet och Svenska Dagbladet gjorde nyligen gemensam sak i månadstiteln ”Levande Historia”.

Aftonbladet ger ut totalt 380 utgåvor per år av sina bilagor och magasin. Nästa år utökas bilagefloden med bland annat titeln ”Nostalgi” och en gör-det-själv-titel som ännu saknar namn.

Aftonbladet särredovisar inte bilagorna, men featurechefen Sofia Wadensjö Karén säger att Aftonbladet är Sveriges fjärde största tidskriftsförlag om siffrorna skulle brytas ut.

– Det här är en jättestor verksamhet och är också en bra annonsaffär. Vi når väldigt många läsare och har en bra placering vid kassalinjen, säger Sofia Wadensjö Karén.

Men förlagen vill inte medge att dagspressens bilagor och magasin utgör något större hot.

– På marginalen tar de säkert en del av våra köpare. Men vi bygger vår verksamhet på starka varumärken och relationen med läsarna och det har de svårt att göra, säger Per Kjellander, vd på Egmont som bland annat haft ett samarbete med Aftonbladet kring tre oneshots.

Formas vd Patrik Widlund ser andra medieslag, som tv, som den största konkurrenten.

– Det är där vår strid står, säger han.

Johan Ström, vice vd på Plaza Publishing Group, ser enbart dagspressen som en konkurrent i mängden.

– Det har lanserats väldigt mycket nya titlar på marknaden de senaste åren. Kvällstidningarnas bilagor är ytterligare en konkurrent, det är inte svårare än så, säger han.

Men Malin Asp Helldin är av motsatt uppfattning:

– Det här är en utveckling som innebär en ökad konkurrens för tidskriftsförlagen. Konkurrensen kommer också från nätet och andra förlag, vilket ställer högre krav på alla tidskriftsmakare, säger hon.

Bilagorna slår bland annat mot segmenten inredning, hälsa och mode. DN:s storsatsning tror Malin Asp Helldin kommer att slå mot titlar som Fokus, främst på annonssidan.

– Bilagornas stora fördel är deras enorma räckvidd, och de ligger också i en helt annan prisklass.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev