fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Lobbyisterna hotas av lagstiftning

Publicerad: 19 januari 2011, 13:20

Nu kräver Socialdemokraterna lagstiftning kring lobbyisternas arbete. Dagens Media kan i dag berätta att oppositionen kan köra över Alliansen – och införa lagstiftning med hjälp av Sverigedemokraterna.

Ämnen i artikeln:

MiljöpartietSverigedemokraternaAlliansenVänsterpartietSocialdemokraterna

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Dagens Medias kartläggning av drygt 180 av landets ledande public affairs-konsulter visar att lobbyisterna är tätt sammankopplade med de politiker de har till uppgift att påverka. Över hälften har kopplingar till något parti

Frågan aktualiserades före jul då det avslöjades att Prime PR anlitats av Svenskt Näringsliv för att styra Socialdemokraternas politik åt höger – bland annat genom (S)-märkta konsulter.

Avslöjandet har väckt starka reaktioner både inom och utanför pr-branschen.

I dag är det lobbyisternas eget ansvar att berätta på vems uppdrag de egentligen arbetar.

Krav på att lobbyisternas kontakter med politiker ska registreras – och att deras arbete ska omgärdas av lagstiftning som tvingar dem att berätta vem uppdrags­givaren är – har tidigare hörts från enskilda riksdagspolitiker.

Nu lyfter Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan frågan. Målet: en blocköverskridande överenskommelse om lagstiftning kring lobbyisters arbete och mot hemliga partibidrag.

– Relationen mellan pengar och politik är helt oreglerad i Sverige, vilket är ganska unikt. Det är nödvändigt att vi tar en ordentlig funderare kring hur vi ska få en större öppenhet inom detta område, säger han.

I ett första steg ska Ibrahim Baylan uppvakta Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten, som själv hamnade i blåsväder efter att hon låtit sig bjudas på en lobbyresa av oljejätten Shell.

– Moderaterna är det parti som varit mest emot ökad öppenhet tidigare, de har dessutom blockerat övriga partier i regeringen i dessa frågor, säger Baylan.

Sofia Arkelsten vill inte föregå mötet med Baylan och väljer att inte kommentera en eventuell uppgörelse.

Dagens Medias rundringning till riksdagspartierna visar dock att allianspartierna är emot lagstiftning kring lobbyisternas arbete.

Men Miljöpartiets gruppledare Mehmet Kaplan öppnar för att oppositionen, med stöd av Sverige demokraterna, kan driva igenom ett riksdagsbeslut.

– Ett utskottsinitiativ skulle kunna tvinga fram en omsröstning i riksdagen och leda till att detta genomförs trots att inte Moderaterna vill det. Det kanske kommer senare under våren, säger han, och fortsätter:

– I Sverige betalas lobbyföretag för att driva frågor väldigt aggressivt. Vi måste agera innan det händer en stor skandal i Sverige. Ibrahim Baylan vill dock inte kommentera möjligheten att köra över regeringen.

– Jag vill inte föregå mitt samtal med Moderaterna. Det finns en god tradition i Sverige att försöka lösa denna typ av frågor så brett som möjligt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev