Strategi och analys
Branschföreningen varnar för strikta sponsrings regler under OS
Publicerad: 14 augusti 2012, 21:00
De stenhårda reglerna kring sponsringen under OS väckte våldsam kritik – och förlöjligades i medierna. Nu varnar svenska experter.
DT
Dante Thomsen
Med ett kort avbräck under finanskrisen 2009 har sponsrings- och eventbranschen sett en rejäl tillväxt sedan millennieskiftet.
Redan för tre år sedan passerade sponsring och event dagspressen som Sveriges största kommunikationskanal rent omsättningsmässigt.
Samtidigt blir reglerna allt hårdare för att skydda sponsorernas investeringar.
Under OS i London var det förbjudet för alla utom de stora sponsorerna att använda ord som ”guld”, ”London”, ”olympisk” eller ”silver” vid sin annonsering.
Reglerna upprätthölls av en vaktstyrka på 300 man.
Niklas Birgetz är vd på branschorganisationen Sponsrings & Eventföreningen och han är kluven till de hårdare reglerna.
– Det finns en ambush-trend som går ut på att man snyltar på andras renommé och jag kan förstå att de sponsorer som går in med oerhörda belopp vill säkerställa att ingen drar nytta av det, säger han, och fortsätter:
– Samtidigt får det inte uppfattas som polisiärt. Rent spontant tycker jag att just de här reglerna kan kännas överdrivna.
I England har många företagare reagerat kraftigt på de stränga sponsringsreglerna och många menar att småföretag drabbas hårt då det i princip räcker med att man bryter mot reglerna på ett skyltfönster.
– Jag håller med om att det låter lite extremt att ha 300 man som går runt och granskar alla småföretagare. Det är lite too much, det kan jag tycka.
Niklas Birgetz vill dock poängtera att avtal ska hållas.
– Jag är jurist i grunden och har full förståelse för att rättigheterna ska gå till rätt partner.
Finns det inte en risk för att de hårdare reglerna slår tillbaka mot hela sponsringsbranschen?
– Om man överdriver tror jag absolut att det finns en risk att det slår tillbaka både på arrangörer och sponsorer.
Bland de största sponsorerna finns Coca-Cola och McDonalds – som har ensamrätt på att sälja pommes frites inne på arenorna.
Peter Bodor är informationschef på Coca-Cola i Sverige och han tycker inte att det är konstigt att reglerna skärps.
– Det är självklart förståeligt att olympiska kommittén vill skydda värdet i sin property så att de kan fortsätta attrahera sponsorer.
Samtidigt har både Coca-Cola och McDonalds fått kritik för sina respektive sponsorskap då båda är företag som knappast förknippas med idrott och hälsa.
Niklas Birgetz säger att han förstår kritiken.
– Hamburgare, pommes och Coca-Cola är knappast den bästa maten, så det kanske kan kännas lite larvigt. Men samtidigt jobbar både McDonalds och Coca-Cola mycket med csr, och jag tror att de får ut väldigt mycket som sponsorer av OS.
Peter Bodor tycker inte att det är konstigt att Coca-Cola sponsrar OS:
– OS rimmar väldigt väl med var Coca-Cola står som varumärke – gemenskapen och att olika länder firar tillsammans.
Event fortsätter att växa
Under 2011 ökade event omsättningen från 2,7 miljarder kronor till 3,3 miljarder kronor vilket är en ökning på 25 procent.