Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Volvos nya grepp – sexig reklam

Publicerad: 11 Augusti 2009, 12:19
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:04

Volvo ger Lynxeye uppdraget att sätta Volvos framtida globala varumärkesposition. Dessutom rullar bilmärket ut en global kommunikativ plattform i höst.


Ämnen i artikeln:

Volvo

– Volvo har haft en ganska decentraliserad marknadsföring och varumärkesbyggnad i många år. Nu koncentrerar vi mycket av utvecklingen av kommunikation och varumärkesarbetet till huvudkontoret, säger Michael Persson, global marknadskommunikationsdirektör för Volvo.

Volvo ska fortsätta att vara ett premiumvarumärke som tävlar med Audi, Mercedes och BMW men har säkerhet som grund för sin position. Framöver ska Volvo inte tala om passiv säkerhet kopplad till olyckor utan snarare om säkerhet och aktivitet. Att en säker bil ger möjlighet att köra bilen på ett häftigare sätt.

– Vi ska kommunicera säkerhet på ett sätt som känns lite sexigare, modernare och mer innovativt än vi har gjort tidigare. Vi ska presentera våra häftiga säkerhetsinnovationer på ett sätt som passar våra huvudmålgrupper.

Grunden för det nya varumärkesarbetet är lagd. Volvo har själva gjort en målgruppssegmentering och nu tagit hjälp av byrån Lynxeye för varumärkespositionen. Istället för att vända sig till dem som bara vill ha en stor, säker familjebil är huvudmålgruppen en bilköpare i 35-årsåldern som är väldigt intresserad av bilar, funktionalitet och av att bilmärket ständigt presenterar nyheter.

– Våra bilar är inte bara säkra, förnuftiga och okej, utan vi ska berätta att de också är best in class, häftigt designade och bland de bästa premiumbilarna i världen. Vi ska våga vara lite mer kaxiga, säger Michael Persson.

Ni har tidigare fått kritik för att ni var sena på miljötåget, hur tar ni hand om det?

– Vi har egentligen haft okej miljöbilar hela tiden, men inte varit tillräckligt tydliga med det. Sedan vi började vara det i fjol har vi kommit ikapp väldigt snabbt.  Nu har vi sju bilar som är best in class miljömässigt. Miljö och bränslesnålhet kommer att fortsätta att vara viktigt för Volvo.

Volvo rullar ut en global kommunikativ plattform i höst, med start i Storbritannien. Den utgår ifrån de nya målgrupperna och har ett 360-graders manér.

– Den bygger på Volvos historia och visar att vi känner vår målgrupp genom att förstå vilka värden som är viktiga för den. Det finns andra saker som är viktigare än att välja bil, men när man väljer så är det Volvo som gäller.

Hur ser den globala reklambudgeten ut i höst?

– Det är tufft fortfarande och vi håller naturligtvis i varenda krona. Vi håller oss på ungefär samma nivå som i vår, men med lite mer kraft i det finansiella, säger Michael Persson.

Synnöve Almer

Ämnen i artikeln:

Volvo

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.