Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

”Vill inte vara Mellan-Per”

Publicerad: 26 Maj 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:00

… PeKå Englund, författare och tidigare mediechefen Per Karlsson, som bytte namn för att sticka ut från mängden i travkretsar.


Före detta Aftonbladet-chefen och tidigare utvecklingschefen på Talentum, har bytt bana.

I dagarna släpptes hans första roman, ”Född på en söndag”, och möttes av ett varmt mottagande av recensenterna.

På omslaget till romanen står det dock inte Per Karlsson, utan PeKå Englund, som han numera kallar sig.

Varför heter du PeKå Englund?

– För ett par år sedan när jag började jobba som konsult för Travronden så visade det sig att jag skulle jobba nära ytterligare två Per Karlsson. Vi tre träffades på ett möte och jag trodde att de skojade. De kallades för Stor-Per och Lill-Per, och eftersom jag inte ville bli Mellan-Per bestämde jag mig direkt för att byta och ta min mammas efternamn.

Så det är inte en strategi inför boksläppet, att ta ett namn som klingar välbekant i litteraturkretsar?

– Faktiskt inte, men namnbytet blev ju extra bra nu när boken kommer. Englund är ett bra författarnamn. Och PeKå kallar alla mig ändå, så det är under det namnet jag säljer böcker.

”Född på en söndag” är en utvecklingsroman som följer en mans uppväxt i Örebro, parallellt med en berättelse om en varumärkeskonsult på Kungliga Operan under en uppsättning av ”Carmen”.

– Hela handlingen ramlade ner i huvudet på mig under en bilresa mellan Stockholm och Örebro, när jag lyssnade på ”Carmen” med Maria Callas. Efter det gick det snabbt att skriva boken, men den hade aldrig blivit utgiven om inte min skrivarcoach legat på och till slut skickat manuset till en agent, säger PeKå Englund.

– Jag är gammal spelare, jag insåg hur låga oddsen var för att bli utgiven och tyckte inte att det var någon idé.

Norstedts nappade och nu planerar PeKå Englund att leva på sitt författarskap, dock med en fot kvar i travvärlden.

– Jag har snubblat in på en ny karriär, trots att jag tidigare lovat mig själv att aldrig skriva någon bok. Min morfar gav ut en bok som ung och ägnade sedan resten av sitt liv åt att kämpa med uppföljaren.

Hur ska du se till att undvika det?

– Jag har redan två romaner färdigskrivna i huvudet och efter det en uppföljare till den här boken, så jag tror att det är lugnt.

Hallå där…

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.