måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

”Vi slipper lägga kraft på att refusera dårar”

Publicerad: 14 februari 2012, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:33

När Aftonbladet.se ?började kräva inloggning försvann en fjärdedel av läsarkommentarerna.– Jag var trött på hat och förgrämda, negativa inlägg, säger chefredaktör Jan Helin.


SA

Synnöve Almer


Aftonbladet.se var först ut med att införa strängare id-krav efter terrorattentatet på Utöya.

– Jag tror varje svensk publicist kunde se att tankegodset i Breiviks manifest gick att hitta i alla stora nyhetstidningars anonyma kommentarsfält, till och med vissa uttryck och ord. Jag ville inte vara en ut­givare av sådant hat längre, säger Jan Helin.

Han är nöjd trots att Aftonbladet.se förlorat 20-30 procent av kommentarerna.

– Det är en annan ton i diskussions­forumen i dag. Flera läsare vill delta igen när man slipper vara omgiven av anonyma idioter.

Facebook-inloggningen har kritiserats för att exkludera hälften av svenskarna. Aftonbladet undersöker alternativ, men fördelen med Facebook är att det minimerar falska identiteter.

– När vi inte längre behöver lägga så mycket kraft på att refusera dårar får vi resurser över till mer intressant läsarmedverkan som berikar journalistiken.

Ett par exempel på direktkontakt med läsarna är serien ”Sjukt jobbigt”, som tar upp unga tjejers problem, och höstens granskning av skolan.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev