Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

”Varumärken – en kraft för förändring”

Publicerad: 29 September 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:50

Varumärkesarbete är snabbt på väg in i en helt ny fas – och nu gäller det att tänka nytt.Det skriver Johan Ekelin.


Sommaren är definitivt över. Kanske har det aldrig varit tydligare än när sommarkänslan inte infinner sig, trots att reprisen på ”Sommar”-programmet ekar i hörlurarna när man hoppar över vattenpölarna på väg till jobbet.

Flera av årets sommarpratare påminde om skälen till varför vi måste tänka nytt i de stora frågorna.

Johan Rockströms påminnelse om magnituden av klimatutmaningarna var lika tydlig som hoppet om att vi trots allt kan vända utvecklingen om vi agerar nu. Är det sant att initiativ som Live Earth och The Earth Statement kan komma att mobilisera över en miljard människor att skriva under en appell till världens politiker att fatta handlingskraftiga klimatbeslut i Paris, så visar det att det i alla fall inte är fel på engagemanget. Och om börserna driver på företagen att redovisa i vilken mån de bedriver en långsiktigt hållbar verksamhet, som tidigare chefen för Singapore-börsen Magnus Böcker pratade om i sitt sommartal, saknas inte heller den goda viljan i närings­livet.

Men vad har allt det här med varumärken att göra? Jo, varumärkes­arbete är på väg in i en helt ny fas och det går snabbt. Konsumenter ser allt mindre skillnader i varumärkenas erbjudanden, och lojalitet blir lätt en bristvara om man inte tänker nytt som varumärkesägare. Det fanns en tid då ansvarstagande och varumärkets positiva avtryck i människors liv faktiskt inte var lika viktigt för att påverka konsumenternas köpbeslut. Det var inte alls länge sedan, faktiskt. Men på många sätt är den tiden över.

Vi vet genom egna studier att varumärken med hög tillväxt nästan dubbelt så ofta uppfattas ha ett högre syfte. Ju mer företag gör saker med hjärtat och som en del av kärnverksamheten, desto starkare blir det. Om svenska konsumenter fick säga något så hade de gärna lyft upp Ikea som ett positivt exempel. ”To create a better everyday life for the many people”, som Ikea själva säger, är något som väldigt många konsumenter faktiskt tycker att de menar allvar med. Jag vet också från våra egna undersökningar att Ikea ses som en nytänkare med engagerade medarbetare och som en framtida vinnare. De får sannolikt rätt.

För att få inblick i vilken värld vi är på väg mot, kan vi inspireras av millennials inställning till företag och varumärken. Rapporterna om millennials duggar tätt. 4 av 10 lär vara beredda att betala mer för varumärken med ”bra” värderingar. 6 av 10 anser att ett starkt syfte är lika viktigt som lönen i val av arbetsgivare. 9 av 10 tror att ett syftesdrivet företag kommer leverera produkter eller tjänster av högst kvalitet.

I den nya världen är det hårdvaluta att ha en positiv påverkan på människors liv och att vara ett företag man helt enkelt bara gillar för att man har en stark värde­gemenskap. Frågan är om framtidens konsumenter ens kommer att orka bry sig om andra varumärken. De som vill investera kommer snabbt att se samma saker, och plötsligt flödar kapitalet till ”goda verksamheter” som gör ett positivt avtryck. Varumärkena kommer att tävla i att differentiera sig på olika sätt för att bidra bättre i människors liv och på ett sätt som är hållbart för samhället.

Och det är då det har hänt. Drivet av konsumenternas ökade engagemang och insyn har varumärken blivit en fantastisk kraft för en positiv samhällsförändring. Kanske är förändringen snabbare än vad en lagstiftare skulle kunna påverka. Varumärken är som bekant inte företagens egendom, utan det är konsumenternas, och det är de som bestämmer.

Allt kanske bara är en dröm och utvecklingen vänder, säger någon. Kanske det, men jag skulle aldrig våga chansa på det. Jag skulle göra allt för att skapa positiva företag och varumärken med ett högre syfte. Men alltid på ett unikt sätt som både skapar nya affärer, förbättrar kundens liv, engagerar medarbetarna och har en hållbar eller rent av positiv samhällspåverkan. Jag tror inte längre på något annat varumärkesbyggande.

Ungefär så tänkte jag mellan vatten­pölarna på väg till jobbet med sommarpratarna i hörlurarna, glad över att jobba med varumärken år 2015.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.