Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

”Vår ägare hade inte råd”

Publicerad: 9 juni 2015, 21:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:58


10 juni 2015. Med digitala tjänster och stora visioner skulle de revolutionera marknaden. I dag finns två av tre tjänster kvar. Izettle, som grundades av entreprenören Jacob de Geer, förbereder sig för ett kortlöst samhälle och lanserade nyligen vad de kallar för ”nästa generations betalterminal”, en kortläsare som har stöd för kontaktlösa betalningar och Apple Pay.

Också Wrapp uppdaterar sin tjänst. Senare i vår lanseras en ny version av Wrapp – en app som kommer med ett kreditkort.

Pruta.se, däremot, finns inte längre kvar.

– Jag minns den där tiden. Jag ska inte säga att det var någon hajp, men det var många som gillade idén. Men vi misslyckades med vår andra finansierings-runda och hann aldrig bygga färdig sajten. Vi hade en skarp prototyp, men vår huvudägare hade inte råd, så vi fick sluta, säger Nicklas Jönsson, grundare av Pruta.se, som i dag driver flera andra företag, bland dem Globalmouth, som bygger appar och tjänster för mobil marknads-föring.

Men konceptet lever än.

– Jag är en sådan där härlig entreprenör. Pruta.se kommer nog komma tillbaka i en mobil variant, men när eller i vilken konstellation får jag återkomma till.

Vad var det som gick fel?

– Det är som alltid, man vet inte. Var tajmingen fel, var den tekniska lösningen för komplicerad eller finns det inget intresse eller behov av att pruta på internet? Oftast är det en kombination av allt. Personligen är jag övertygad om att det finns ett stort intresse från konsumenterna för att pruta när man flyttar handeln till internet. Frågan är vilken form av teknisk lösning som krävs. Men det kommer att komma, säger Niclas Jönsson.

TV4 chockhöjer priset – köparna rasar

Nätgenerationen – så vill de förändra

10 titlar har lagts ner – på en månad

Nye vd:n listar fem saker som ska rädda JC från undergång

McDonalds stora digitala satsning – så gick det

Framtidsbolagen

9 november 2011. Skype och Spotify har redan erövrat världen – nu står tre nya nordiska digitala tjänster på tur. På Sime presenteras företagen Wrapp, Izettle och Pruta.se som de klarast lysande stjärnorna. Wrapp, vars affärsidé är att digitalisera presentkort, är fortfarande inne i en testfas, men målet är satt på en etablering i USA och resten av Europa.

Bakom tjänsten står Hjalmar Winbladh, mest känd för att ha utvecklat tjänsten Sendit, som såldes till Microsoft 1999 för 1,3 miljarder kronor.

– Fördelen för handlarna är att de får in kunder till en lägre kostnad än genom att köpa medieutrymme, samtidigt som målgruppsträffen blir betydligt bättre, säger han.

Izettle är kortläsaren till Iphonen som ska underlätta för småföretagare att ta betalt. Den tredje uppstickaren som spås en lysande framtid är sajten Pruta.se, som går ut på att användarna bjuder under varandra utan att se varandras bud.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev