Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

United Screens krigskassa: 90 miljoner kronor

Publicerad: 19 november 2013, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 20:26

Bonniers 20-miljonersinvestering är bara en liten del. Dagens Media kan berätta att startkapitalet i United Screens är många gånger större.


United Screens vill revolutionera tv-marknaden med Youtube som vapen. Bolaget har redan finansierat en rad egenproduktioner, skaffat egna lokaler och en rad anställda. Bland annat har två försäljningschefer och en handfull andra medarbetare anställts. United Screens har börjat generera intäkter. Men för att deras vision om framtidens tv-tittande ska bli verklighet krävs kapital.

Dagens Media har tidigare berättat att Bonnier har betalat 20 miljoner kronor för en femtedel av bolaget. Men enligt flera uppgiftslämnare är United Screens kassa betydligt mer välfylld. Flera av delägarna ska själva ha matchat Bonniers investering.

Totalt ska startkapitalet, enligt uppgiftslämnare, uppgå till uppemot 90 miljoner kronor.

Grundarkvartetten saknar inte egna finansiella muskler:

Jan ”Zacke” Zachrisson, tidigare storägare i Zodiak Television, blev mångmiljonär efter att italienska De Agostini köpte bolaget. Hans aktier värderades enligt insiderlistan och dåvarande börskurs till 107 miljoner kronor. Även Oscar Höglund hade också ett mindre delägarskap i Zodiak.

Stina Honkamaa Bergfors har under sin tid som Googles Sverigechef tjänat över 7 miljoner kronor årligen de senaste åren. Sedan 2008 då hon tillträdde har hennes sammanlagda inkomst uppgått till 25,4 miljoner kronor. Stina Honkamaa Bergfors är också gift med Max-delägaren Christoffer Bergfors.

Malte Andreasson är den udda fågeln i sammanhanget. Som planeringsdirektör på TV4 har han de senaste åren lyft en miljonlön, men jämfört med de andra grundarna är han mindre bemedlad.

United Screens grundar­kvartett tog tidigt beslut om att hålla finansieringen hemlig.

Jan Zachrisson, styrelseordförande och medgrundare av United Screens, gör följande skriftliga uttalande via bolagets pr-byrå.

”Som vi har sagt tidigare kommenterar vi inte finansieringen av bolaget. Vi är starka finansiellt och kommer kunna genomföra den plan vi satte vid bildandet av bolaget.”

De övriga medgrundarna har avböjt att kommentera upp­gifterna.

Har egna finansiella muskler. United Screens grundarkvartett Jan Zachrisson, Stina Honkamaa, Malte Andreasson och Oscar Höglund.Foto: janne nÆss

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev