Strategi och analys
Trögt för Top Gear
Publicerad: 14 februari 2012, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:32
Top Gear har fått en tuff start på biltidningsmarknaden och försäljningen har inte nått de nivåer man hoppats på.– Det är väldigt trångt på tidningshyllorna, säger Henrik Kleist, vd på Uppdragsmedia, som producerar Top Gear.
NP
News Pilot
I oktober släpptes första utgåvan av svenska Top Gear. Men starten har varit trög. Lösnummerförsäljningen har inte levt upp till förväntningarna och spontanreturerna från enskilda butiker har varit hög, trots stort intresse centralt från kedjorna, berättar Henrik Kleist, som dock inte kan ge någon exakt försäljningssiffra.
– Det är väldigt trångt på tidningshyllorna, så vi jobbar fortfarande med att optimera utstyrningen. Tillgängligheten är vår stora utmaning, men väl på hyllan är intresset bra, säger Henrik Kleist.
Henrik Kleist berättar att packningsgraden har legat på 10–15 procent i de fyra utgåvor som kommit ut hittills. Men målet är att ligga på drygt 20 procent.
För att förstärka försäljningen har Top Gear valt att säga upp avtalet med säljbolaget Stevens Media, och ska istället sköta försäljningen internt. Johannes Maxweller från IDG har rekryterats och tillträder i februari.
– Det är vi väldigt glada över. Annonsförsäljningen var ju som den var i slutet av 2011. Vi kan inte annat än stryka ett streck över det eftersom vi nu kan se ett stort intresse för 2012.
Henrik Kleist räknar med ett uppsving för alla intäktsben under våren. Och han betonar att tidningen fortfarande befinner sig i en etableringsfas.
– Det finns ett otroligt intresse för att associera sig med Top Gear, och vi har i stort sett bara fått positiv feedback på magasinet.
Men OMD Göteborgs printchef Ulrika Jangblad ser en överetablering av biltidningar på marknaden.
– Det är svårt att nå männen och framför allt att bygga räckvidd i magasin. Män köper ofta bara en tidning, inte flera, som kvinnor gör. Dessutom minskar biltidningarna i betydelse då kvinnor är minst lika involverade i inköp av kapitalvaror som bilar i dag, tidigare var ju det mycket mannens ansvarsområde, säger Ulrika Jangblad.
Och det är ett tufft segment. Nyligen lade OK-förlaget ned titeln Automobil på grund av för dålig lönsamhet. Sajten lever dock kvar och förlaget gör nu en stor webbsatsning för systertidningen Vi Bilägare – den överlägset största titeln i segmentet, med en räckvidd på 303 000 läsare i senaste Orvesto Konsument.
Vi Bilägare ska bygga ett omfattande community som ska lanseras under våren, berättar chefredaktören Niklas Carle.
– Vi vill att folk ska komma tillbaka till sajten med mycket högre frekvens. Vi har alltid haft en tydlig dialog med våra läsare och det sker allt mer på webben, säger han.
Ulrika Jangblad tror att det kan vara rätt väg att gå:
– Det är viktigt att hitta en avvägning mellan nätet och papperstidningen, men jag tror samtidigt att det är viktigt att finnas tillgänglig på ett bra sätt på båda plattformarna.