Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Tidningsbolaget hotas av konkurs

Publicerad: 25 November 2014, 22:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:20

Kundtidningsförlaget Mediapuls är i akut ekonomisk kris – och hotas av konkurs, kan Dagens Media berätta.Både Aftonbladet och Expressen riskerar att förlora pengar om bolaget havererar.


Redan under våren rapporterade Dagens Media om de ekonomiska problemen för Mediapuls – ett bolag som producerar kundtidningar, magasin samt bilagor på uppdrag av andra företag.

Källor uppgav då att bolaget inte betalade sina frilansar. En mindre skatteskuld fanns hos kronofogden.

Även ett tryckeri som samarbetat med Mediapuls ansåg sig blåsta på pengar.

Vd:n Jimmy Hökbåghe hänvisade då till problem ärvda av den tidigare ledningen, men uppgav att allt var ”på banan”.

Nu är problemen akuta, kan Dagens Media berätta.

I skrivande stund finns ett skuldsaldo på 1,5 miljoner kronor hos kronofogden. En stor del handlar om obetald skatt. Eftersom kronofogden har kommit fram till att Mediapuls saknar tillgångar för att betala alla skulder har Skatteverket ansökt om att försätta bolaget i konkurs.

Givet att bolaget inte själva går med på det (i skrivande stund har så inte skett) kommer bolagets öde att avgöras på en konkursförhandling i morgon, torsdag.

Bland de som kan drabbas ekonomiskt finns både Aftonbladet och Expressen. De har krav mot bolaget, som nu har överlämnats till Stockholms tingsrätt efter att Mediapuls motsatt sig betalning.

Enbart Aftonbladet kräver 450 000 kronor. Detta som betalning för att Mediapuls haft med bilagan ”Snö” i Aftonbladet Söndag.

Mediapuls hävdar att priset var satt till 220 000 kronor.

Enligt kronofogden har Media­puls en skuld till Expressen på över 400 000 kronor. Även där har Mediapuls ansökt om återvinning via Stockholms tingsrätt, ett drag som en gäldenär kan ta till för att få kronofogdens utslag omprövade i domstol.

Mediapuls hävdar att Expressen lovat att komma med en avbetalningsplan.

”Expressen har vid tidpunkten för denna ansökan inte återkommit med förslag på sådan avbetalningsplan”, skriver bolaget via sitt ombud.

Mediapuls omsättning har nära halverats under de senaste åren. 2011 drog bolaget in 14,5 miljoner kronor. Motsvarande siffra 2013 var 7,7 miljoner kronor.

Mediapuls, som tidigare hette Mediagroup sales Sverige, har sedan 1990 har producerat tidningar och magasin där sport varit tongivande. I dagsläget gör Mediapuls bland annat restaurangkedjan O’Learys kundtidning.

2011 stämdes Mediapuls av journalisten Alexandra Pascalidou – som kände sig lurad till att medverka i en temabilaga som hade till uppgift att göra reklam för skor. Det målet slutade i en förlikning.

Dagens Media har sökt Jimmy Hökbåghe, vd för Mediapuls, för en kommentar. Utan framgång.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.