fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Tid ska ersätta klick som valuta

Publicerad: 28 oktober 2014, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:21

Valutan för annonser på nätet är en av de mest omdebatterade frågorna i medievärlden. Nu börjar experimenten med tid istället för klick som betalmodell.


KD

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se


Antalet exponeringar har varit den gängse valutan sedan annonseringen på internet startade för ett par decennier sedan.

Nästan lika länge har modellen varit ifrågasatt, främst på grund av att uppmärksamheten för traditionella bannerannonser är väldigt låg.

Nu när många traditionella tv-annonsörer, som hittills inte använt internet i sin marknadsföring, börjar intressera sig för webben, ökar pressen ytterligare på nya affärsmodeller.

– Valutan för displayannonser är en ständigt återkommande branschfråga. Vi pratar mycket om exponeringar kontra tid och effekten av displayannonser, säger Frida Lundh, chef för Schibsteds annonsnätverk Webtraffic.

Från medieköparnas håll höjs allt fler röster för att medierna ska börja redovisa hur länge deras besökare exponeras för en annons, inte bara hur många som exponeras.

Flera internationella mediesajter har börjat experimentera med tid som variabel för att utvärdera annonser. The Economist garanterar exponering under en vis tid för annonserna i sina appar och viralsajten Upworthy mäter antalet minuter som deras annonser uppmärksammas.

Financial Times har gått längst och har börjat testa en helt ny valuta för webben: Istället för exponeringar har sajten börjat ta betalt för timmar.

Annonsörerna betalar för hur länge annonsen syns för besökare i en vald målgrupp.

Förutom fördelen att nätet på det sättet närmar sig tv:s sätt att ta betalt, och därmed kan locka tv-annonsörer som inte är vana vid hur nätet värderas, är förhoppningen från Financial Times sida att kunna ta bättre betalt av annonsörerna.

Medierna har alltid haft svårt att ta tillräckligt betalt för webben, jämfört med papperstidningen, och när en allt större del av affären flyttas till mobilen eller utgörs av programmerade köp, riskerar de digitala intäkterna att pressas ytterligare.

Financial Times anser sig kunna bevisa att effekten av en annons ökar när besökaren ser den under en längre tid. Enligt tidningens egen analys har de som exponeras för en annons i minst fem sekunder i snitt 79 procent bättre reklamerinran än de som ser annonsen kortare tid, skriver Adage.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev