Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

SVT: "Vi borde varit mer på hugget"

Publicerad: 17 augusti 2011, 08:45
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:02

Terrordåden fick både SVT och TV4 att snabbt skyffla om i tablån. Och trots kritik om att kanalerna gjorde för lite är både TV4 och SVT nöjda med rapporteringen.


Ämnen i artikeln:

Anders Behring BreivikSVTTV4

I samband med terrordåden fick SVT mycket kritik för att en stor del av rapporteringen baserades på sändningar från den norska public service-kanalen NRK:s sändningar. Kanalen gjorde helt enkelt för lite, enligt kritikerna.

Jan Axelsson, programdirektör på SVT, är av en annan åsikt.

– Vi bedömde helt enkelt att NRK var bäst lämpade i det läget och vi är väldigt nöjda med det beslutet. Det blev ett bra komplement till våra ordinarie och extra nyhetssändningar.

Enligt siffror från MMS gjorde NRK-sändningarna att antalet tittare på SVT 2 ökade kraftigt jämfört med samma period förra året.

Sammantaget är Jan Axelsson nöjd med rapporteringen, men han är också självkritisk.

– Jag känner att vi borde ha varit mer på hugget i början och gått ut med fler extrasändningar. Samtidigt får man inte glömma att det var runt halv sex som man över huvud taget hörde talas om skottlossningen på Utöya.

TV4 valde att bryta tablån vid 17.00 för att gå in med en extra nyhetssändning och kanalen gjorde också f lera extrasändningar under kvällen.

– Det var ett terrorattentat av ett slag vi aldrig sett tidigare och vi gjorde därför rätt omfattande förändringar i tablån, säger Göran Ellung, programdirektör för Nyheter och aktualiteter på TV4.

Precis som SVT valde TV4 att dessutom sända norsk tv i TV4 Plus.

Den 11 september ändrade ni om hela tablån för att bara sända nyheter, varför gjorde ni inte det den här gången?

– Det låter märkligt att jämföra storlek på terrorattentat, men jämfört med två fullastade flygplan som flyger in i World Trade Center och dödar tusentals människor är en bomb i Oslos regeringskvarter som dödar sex människor, vilket var det enda vi visste då, en mindre händelse. Det hade nästan känts konstigt att göra om TV4 till en nyhetskanal i det läget.

Vad säger du om den kritik som framförts i de sociala medierna?

– Jag har sett att en del debattörer påstår att vi varken bröt i tablån eller gjorde några extrasändningar och det är direkt felaktigt. Det var dessutom omöjligt för medier att känna till omfattningen av det som hänt på fredagskvällen.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News