Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Svenskar måna om tid

Publicerad: 18 mars 2014, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:43

Analys- och strategiföretaget Inizio har identifierat tre områden där potentialen för digitala investeringar bedöms som stor.


Tidsbesparing, säkerhet och självutveckling. Det är inom dessa områden som det enligt Inizios studie, ”Den digitala revolutionens vita fläckar”, finns störst möjlighet för digital utveckling.

Genom att analysera stora trender och samhällsförändringar, och utifrån data ta fram enkätfrågor, har företaget frågat 1 000 svenskar om vilka områden som kommer att stå i centrum för deras intresse under de närmaste fem åren.

Slutsatsernas styrka bedöms utifrån hur många som tror att intresset kommer öka, vilken generation dessa tillhör, och om gruppen som brukar kallas early adopters är särskilt intresserade. Stort engagemang inom alla grupper indikerar enligt företaget att en förändring är på gång.

– Undersökningen tog sin början i en uppsättning megatrends som det talas mycket om i teorin, såsom globalisering och urbanisering. Med hjälp av teori och tolkning av öppna datakällor och enkätsvar fick vi fram resultatet, säger Anders Lithner, vd för Inizi­o, till Dagens Media.

Anders Lithner är inte förvånad över att rapportens resultat visar på ökat intresse för just dessa områden.

– Säkerhetstänkandet utvecklas, främst för familj och ägodelar. Samtidigt ökar takten i samhället, vilket skapar en stress för dem som vill följa med i tempot. Därför är tidsbesparing viktigt. Området självutveckling är redan väldigt populärt, och produkter inom hälsa, kost och träning ligger ofta på topplistorna i appstore, säger han.

Enligt Anders Lithner kan samtliga tre områden härledas ur nya, postmaterialistiska livsstilar där mjuka värden vunnit mark av hårda, fysiska produkter. Samtidigt pågår ett konsumtionskrig, där många aktörer vill ha en del av dygnets 24 timmar.

– Det går att urskilja en form av immaterialisering, där ägande blir mindre viktigt. Genom att spara tid konsumerar man digitala produkter i till exempel en kö. Den korta tiden är det många som slåss om, och de som lyckas väl kan betala tillbaka i samma valuta, och göra produkterna ännu mer tidseffektiva.

Vilken typ av produkter har ni i åtanke?

– Ta exempelvis Spotify på temat musik. Jag tror att man kan göra liknande raketer på andra områden. Inom säkerhet så finns det goda möjligheter att utveckla exempelvis mer användarvänliga larmfunktioner. Man vill kunna övervaka sitt hem och sin bil genom att enklare styra sitt larm via telefonen. Det här är bara ett exempel på vad vi tror kan hända på den digitala marknaden inom dessa områden.

Tre investeringsområden enligt Inizio

1. Tidsbesparing

I en allt snabbare värld upplever fler människor en stressigare vardag. Enligt Inizio vill svenskarna ha tidsbesparande tjänster, och såldes bedöms tillväxtpotentialen inom området som stort. Bland 80-talisterna är 73 procent av de tillfrågade intresserade av dessa tjänster.

 

2. Säkerhet

Enligt undersökningen tror 40 procent att deras säkerhetsintresse kommer att öka, medan fem procent tror att det kommer att minska. Möjligheterna för digital utveckling på området bedöms därför som stor.

 

3. Självutveckling

Svenskarna blir enligt Inizio allt mer fåfänga, hälsotänkande, vetgiriga och träningsvilliga. Apparna för mat, hälsa och träning är reda populära men enligt företagets studier finns det ytterligare möjligheter för digital utveckling på området.

Pär Ullrich

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News