onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Svenskar gillar God El men väljer eljättarna

Publicerad: 28 oktober 2014, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:24

God El och Skellefteå Kraft är de elbolag som svenskarna har överlägset bäst intryck av. Trots det är det jättarna Eon och Vattenfall som lockar flest kunder.


YL

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


De elbolag svenskarna har bäst intryck av motsvarar inte vilket elbolag de faktiskt väljer. Det visar nya siffror från Yougovs undersökning Brandindex för årets tredje kvartal.

God El är det elbolag som flest svenskar är positivt inställda till. Enligt Brandindex rankas God El högst i kategorierna index, buzz, allmänt intryck och kvalitet. Skellefteå Kraft delar första­platsen i kategorin valuta för pengarna.

Index, som är ett övergripande mått baserat på helhetsintryck, kvalitet, valuta för pengarna, nöjdhet, rekommendera och företagsrykte, visar betyget 7,5 för God El. Därefter följer Skellefteå Kraft med 6,8 poäng och Telge Energi med 5,6 poäng.

Trots deras dominans är det Vattenfall, Eon och Fortum som har flest nuvarande kunder. God El kommer först på plats sju i rangordningen. Skellefteå Kraft hamnar på plats sex och Telge Energi på plats fem.

Det är också Vattenfall och Eon som hamnar högst i kategorin köpintention.

– Det är intressant att fundera på varför det finns en sådan diskrepans mellan de elbolag som man tycker är bra och de elbolag som man väljer som elleverantör, säger Olivia Hahne, produktchef för Brandindex på Yougov.

Christoffer Svanberg, marknadschef på Skellefteå Kraft, som lagt 26,7 miljoner kronor brutto på medieköp under årets första nio månader, tror att det är tre parametrar som ligger bakom deras popularitet hos svenskarna: samarbeten, kommunikation och ursprung.

– Jag är väldigt glad över det fina resultatet. Det varumärkesarbete vi gjort de senaste åren slår igenom. Vi tar för oss och försöker driva utvecklingen i energibranschen i vår kommunikation. Vi gör också olika typer av samarbeten, till exempel med Mäklarhuset, där vi hjälper deras kunder att byta elbolag.

Han fortsätter:

– Det tredje är det faktum att vi är från Västerbotten och står för egen hållbar elproduktion. Vi står för trygghet. Vårt ursprung är en stor del av vår företagsidentitet.

Att Vattenfall, Eon och Fortum ändå har flest kunder, tror Christoffe­r Svanberg hänger ihop med det låga intresset för kategorin. När priserna är låga och stabila och innan kylan slår till går intresset ner ännu mer.

– Du blir inte ens förbannad när du får elfakturan. Folk tänker: ”Jag gillar allt Skellefteå Kraft står för, det är ett störtskönt bolag, men jag vet inte om jag orkar byta. Det är inget större fel på Vattenfall.” Bytesfönstret är väldigt kort, det är vår största utmaning.

Johan Carrick, säljchef på God El, är inne på samma spår.

– Det här är ingen nyhet för oss. Mycket handlar om att el i sig är väldigt tråkigt och det är svårt att differentiera sig på att lampan är tänd. Varumärkes­kännedom är otroligt viktigt och det är en utmaning för oss, gent­emot de stora elbolagen. Vi är otroligt glada över att vi föll så väl ut, men inser också att vi har mycket kvar att göra.

Yougovs brandindex

Genom Yougovs Brandindex mäts dagligen cirka 250 varumärken i olika branscher. Måttet väger samman värden för “allmänt intryck”, “kvalitet”, “valuta för pengarna”, “rykte”, “kundnöjdhet” och “rekommendera”. Varumärkena kan max få ett index på 100 och som minst på –100. Mätningen om elbolagen avser kvartal 3 i år. Varje mätpunkt, som är en dag, är baserad på cirka 350–400 intervjuer.

Mäter 250 varumärken dagligen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev