Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökStrategi och analys

Stort ras för Allsvenskan

Publicerad: 27 Oktober 2010, 07:53
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:34

Allsvenskans kvalitet blir allt sämre och klubbarna går miste om sponsorpengar. Nu vill svensk elitfotboll göra sig mer fria från svenska fotbollförbundet i ett försök att vända utvecklingen.


Ämnen i artikeln:

Svenska Fotbollförbundet

Allsvenskan faller i UEFA:s ligaranking och ligger i dag på plats 28 i Europa. Publiken sviker och på tre år har 40 procent av besökarna försvunnit från läktarna. Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, som representerar de allsvenska klubbarna, har nu tagit fram ett handlingsdokument för att vända utvecklingen. En av punkterna är:

”Att få en från förbundet mer fristående liga”.

SEF vill ta mer makt på bekostnad av Svenska Fotbollförbundet för att på så sätt få en högre kvalitet på Allsvenskan och därmed kunna behålla publiken och ta in mer sponsorpengar.  Under förra året omsatte sportsponsringen i Sverige 2,9 miljarder, enligt IRM och Sponsor Insight. En stor del tillfaller fotbollen men sportaffärsutvecklaren Dan Persson säger att det borde vara mycket mer.  

– Fotbollförbundet står för en folkrörelsementalitet där många ska vara med och dela på kakan, vilket gör att elitfotbollen får mindre pengar. Det har gjort att vi har en liga som är betydligt sämre än den i till exempel Norge och Danmark.

Och fotbollen har problem att ta in sponsorpengar. I tidningen Sport & Affärers ranking av de tio svenska klubbar som under 2009/2010 tog in mest sponsorpengar, är åtta stycken hockeyklubbar. Tillsammans tog de in 356 miljoner kronor mot 101 miljoner för de två fotbollsklubbar som fick plats på listan.

Dan Persson:

– Vi går mot en ideologisk strid och den intressantaste matchen framöver står inte på planen utan mellan SEF och Fotbollförbundet. Om man utgår från att makt är en konstant kaka så vill SEF ha mer och det kommer inte Förbundet att gilla.

Lars-Åke Lagrell, ordförande för Fotbollförbundet:

– Det där är bara floskler. Det finns inga subventioner i svensk fotboll. Utöver medlemsavgifter så behåller klubbarna alla sina intäkter själva.

Är Fotbollförbundet att skylla för Allsvenskans dåliga kvalitet?

– Man ska lyssna på konsulter men inte tro dem alltför mycket, det är en jädrans massa klyschor och floskler. Jag kan inte se att kvaliteten på vår klubbfotboll på något vis hänger samman med hur den är organiserad.

Tommy Theorin, vd för SEF säger att målet är att Allsvenskan ska bli den 15:e bästa ligan i Europa, vilket är nödvändigt för att kunna öka klubbarnas intag av sponsorpengar.

– Vi måste kunna ta betydligt bättre betalt. Om man jämför med utlandet så ligger det på en helt annan nivå för där har klubbarna lyckas locka storföretagen. Du ser inte direkt Ericsson gå in med sponsorpengar i svensk klubbfotboll.   

För att kunna höja standarden på ligan måste klubbarna ha tillräckligt god ekonomi för att behålla de talanger som idag väljer att gå till mindre ligor i Europa, till exempel i Norge och Danmark. Men för att locka sponsorer måste bättre arenor byggas.

– Det är bara att se på Elfsborg som är en av få klubbar som äger sin egen arena, hur deras sponsringsaffär har vuxit, säger Tommy Theorin.

Elfsborg tog förra året in 40 miljoner kronor i sponsring, enligt Sport & Affärer, näst mest i Allsvenskan men fortfarande en bra bit efter de flesta hockeyklubbar.

Varför vill ni vara mer fristående från Fotbollförbundet?

– Det här är bara förslag, nu ska de utredas men jag ser inte att vi och förbundet står i något motsatsförhållande till varandra.

Henrik Widell


Ämnen i artikeln:

Svenska Fotbollförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev