Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Större budget – vinst för Max

Publicerad: 22 December 2010, 07:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:25

större mediebudget och mer tv-reklam. så ska hamburgerkedjan Max få ut mer av sina marknadsföringskronor nästa år. "Vi tjänar på att satsa mer", säger vd:n Richard Bergfors.


Ämnen i artikeln:

MaxH MTelia

Max nya budgetmodell är baserad på detaljerade uppgifter om hamburgerkedjans försäljning.

Den första analysen av modellen, som bland annat tar hänsyn till veckodag, kalendereffekter och väder, innebär att mediemixen ändras under 2011.

– Som det ser ut nu ökar vi investeringarna i radio och tv, medan vi drar ner i print, säger Richard Bergfors.

Även de digitala investeringarna ökar, men från en lägre nivå.

– Vi har inte varit särskilt aktiva i digitala medier, men nästa år kommer vi definitivt att göra mer.

Till och med november i år har Max köpt medieutrymme för 117 miljoner kronor brutto, enligt Sifo RM. Nästa år ökar medieköpen med upp till 20 procent.

– Säljmodellen visar att det är lönsamt för oss att investera mer i marknadsföring, säger Richard Bergfors.

Max har kontinuerligt ökat medieköpen sedan starten, eftersom verksamheten växer varje år. Det främsta syftet är att ständigt påminna kunderna om hamburgerkedjans existens.

– Det finns även utrymme för att bygga varumärkeskännedomen, men mest på platser där vi inte finns och där är det inte lika viktigt att folk känner till oss.

I somras bytte Max reklambyrå från King till Storåkers McCann. Den första kampanjen kommer under första kvartalet.

– Budskapet är detsamma som förut med smak och kvalitet i fokus, men Storåkers McCann har en annan approach som vi gillar. Man måste utvecklas hela tiden, säger Richard Bergfors.

Fram till i år har Max mediebudget varit en fast procent av omsättningen, oftast mellan 4 och 6 procent. Max bytte modell för att hitta ett mer tillförlitligt sätt att maximera reklameffekten, men flera stora annonsörer håller fortfarande fast vid den gamla tumregeln. H&M lägger varje år 3 procent av omsättningen på marknadsföring. Under årets nio första månader uppgick omsättningen till knappt 79 miljarder kronor.

Dagens Medias undersökning visar att flera av de största medieköparna ser över sitt budgetarbete inför nästa år för att få mer effekt för pengarna.

Telia planerar att minska budgeten men trots det nå bättre resultat med sin marknadsföring. Vägen dit är noggrann uppföljning.

– Vi lägger väldigt stort fokus på att förstå sambanden mellan vad vi gör och vad det ger, och anpassar medieköpen efter det, säger Josefin Lundmark, marknadschef för mobila tjänster på Telia.

Uppföljningen har bland annat lett till större satsningar i tv och mer närvaro i egna och förtjänade kanaler.

– Vi har även sett att aktiviteter inom mobila tjänster respektive bredband inte hjälper varandra i lika hög grad som vi trodde.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MaxH MTelia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.