Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Stjärnorna flyr från Metronome

Publicerad: 4 december 2012, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:01

Nystartade Elk och Mexiko skakar om bland de svenska produktionsbolagen. Hårdast drabbat är Metronome – som tappat flera tunga profiler till de nya konkurrenterna.


– Jag kan inte säga att det inte är trist, säger Metronomes finansdirektör Bertil Rosenlund.

Både Elk Entertainment och Mexiko startades av avhoppade höjdare från dotterbolag till Metro­nome.

Friday TV:s grundare Mattias Olsson, Estelle Bodén och Jock Millgårdh ligger bakom Elk, medan Mexiko startades av Stockholm-Köpenhamn-profilerna Fredrik Wikingsson och Filip Hammar, tillsammans med Kanal 5:s före detta programchef Lars Beckung.

Efter starten har Elk knutit till sig Metronome-bolaget Meters utvecklingschef Martin Åqvist, som lämnar bolaget efter 18 år. Mexiko har enligt uppgifter till Dagens Media rekryterat forna kollegan Micke Svensson, vd på Stockholm-Köpenhamn.

– Vi håller på för fullt och tittar på att ta in folk för projekt och till bolaget. Vi träffar folk i branschen och bygger relationer, säger Lars Beckung, som inte vill kännas vid att bolaget medvetet hämtar folk från Metronome.

– Vad gäller Filip och Fredrik så valde de att inte förlänga sitt samarbete med Metronome.

Metronome har under hösten även tappat Anna Rydin, som lämnade vd-posten på Meter, där hon jobbat sedan 1998. Dessutom slutade Friday TV-producenten Mattias Ljungqvist för att bli ny försäljningschef på Zodiak Dreams.

– Det är väldigt tråkigt att tappa bra personer som Anna Rydin och Martin Åqvist, som har varit här så länge och gjort ett fantastiskt jobb, säger Bertil Rosenlund, finansdirektör på Metronome. Han fortsätter:

– Samtidigt är det en spännande utveckling, som öppnar upp möjligheten för oss att lyfta fram nya och yngre profiler.

Bolagen inom Metronome, som sedan 2009 ägs av Shine Group, omsatte sammanlagt 1,3 miljarder kronor 2011 och hade en rörelsemarginal på knappt 7 procent.

I år hamnar omsättningen på omkring samma summa och rörelsemarginalen blir något bättre, enligt Bertil Rosenlund.

– Vi har haft tre världssuccéer i år med ”Lilyhammer” som får en ny säsong, ”Bron” och ”Minuten”, som haft stora framgångar internationellt, säger Bertil Rosenlund.

Han vill inte kännas vid att medarbetare flyr bolaget, som i dagsläget har 760 årsanställda.

– Det är inte bara hos oss som folk rör på sig, det är en naturlig utveckling när det startas nya bolag. Vi känner oss väldigt starka, med många duktiga medarbetare internt och ett ständigt inflöde av nya personer.

Enligt Martin Åqvist finns det ingen konflikt bakom hans beslut att lämna Meter efter 18 år i bolaget.

– Jag har bara positiva erfarenheter från Meter, säger han.

Inte heller Anna Rydin är förvånad över att så många väljer att röra på sig just nu.

– Under flera år har det stått stilla och bolagen har kunnat växa sig stora. Därför är det inte så konstigt att vi ser en del avknoppningar nu, säger hon.

Detta har hänt

- Våren 2009 köper det brittiska Murdoch-bolaget Shine Group den nordiska tv-produktionskoncernen Metronome av Schibsted för 719 miljoner kronor.

- På senare tid har bland andra Friday TV-­grundarna Mattias Olsson, Estelle Bodén och Jock Millgårdh slutat och istället startat konkurrenten Elk.

- Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har lämnat Stockholm-Köpenhamn för att starta konkurrenten Mexiko. Enligt uppgift går även Stockholm-Köpenhamns vd Micke Svensson till Mexiko.

- Vd:n Anna Rydin berättade i september i år att hon lämnar Meter, efter att ha jobbat på bolaget sedan 1998.

- Nyligen valde även Meters utvecklingschef Martin Åqvist att sluta efter 18 år på bolaget. Han går till en motsvarande tjänst på Elk.

- Programutvecklaren och producenten Mattias Ljungqvist lämnade i oktober Friday TV för konkurrenten Zodiak Dreams, där han blir försäljnings­chef.

- Metronome har 760 årsanställda, omsätter omkring 1,3 miljarder kronor 2012 och har en rörelsemarginal på 7 procent.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.