Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Spritköpen tar fart med reklam

Publicerad: 23 november 2011, 09:42
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:49

Alkoholannonseringen exploderar. Under en sexårsperiod har den nästan femdubblats och merparten av pengarna hamnar i tv. De som står för den procentuellt största ökningen är spritannonsörerna.


Altia lanserade förra året whiskeyn Latitude 55 hos Systemet. Hittills i år har företaget köpt medier för 11 miljoner kronor brutto, enligt Sifo reklammätningar. För bred marknads­föring är alkoholaktörerna begränsade till tv sänd från utlandet, som MTG TV:s och Prosiebens kanaler. För lanseringen har Altia lagt alla pengar i tv.

– Det investeras något alldeles vansinnigt i whiskeysegmentet. Vi är begränsade i vad vi kan göra, men för att synas måste man ta i, säger Anna Brynge, varumärkeschef för konjak och whiskey på Altia.

Systembolagets försäljningsstatistik är inte klar, men enligt Anna Brynge har försäljningen gått bra. Utmärkande för Latitude 55 är att den säljs på PET-flaska, ett krav från Systembolaget.

– Det var vad de beställde och vi kände att vi kunde leverera. Eftersom vi är först på marknaden med en sådan här produkt är det kul att se att den tagits emot väl av konsumenterna.

Under årets första tio månader har de tio största spritannonsörerna köpt medier för 72 miljoner kronor brutto. För motsvarande period 2008 låg summan på 33 miljoner.

Whiskeysegmentet är hårt konkurrensutsatt och utöver Latitude 55 är också Jameson och Famous Grouse ute och kör kampanjer för tillfället. Att vinna marknadsandelar är svårt.

– Whiskey har varit populärt länge och många har hittat sina favoriter. För att växa måste man hitta helt nya konsumenter, eller locka befintliga från konkurrenterna, säger Lars Källgren, vd och strateg på varumärkesbyrån Cabomba Brothers.

Det är en tes som stärks av att Grants whiskey, trots kontinuerlig marknadsföring, bara fått blygsamma försäljningsökningar och förra året faktiskt tappade 7 procent av försäljningen. I år försöker William Grant & Sons bryta trenden genom att öka på medieköpen till 9 miljoner kronor, från förra årets 4 miljoner kronor brutto.

Det är en resa som Koskenkorva gjorde redan förra året, men kampanjen som hade en mediekostnad på 5 miljoner kronor brutto lyckades bara bromsa försäljningstappet.

– Kosenkorvas problem är imagerelaterat. Koskenkorva förknippas fortfarande mer med fylla än kvalitet, säger Lars Källgren.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.