Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Sprickan som hotar digitalradion

Publicerad: 24 juni 2015, 06:27
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:56

MTG vägrar vara med om sändningstillstånden förlängs.Samtidigt hotar rivalen SBS Discovery med skadeståndskrav – om de nuvarande tillstånden inte förlängs kostnadsfritt.– Det är som att staten konfiskerar det vi har byggt upp, säger Staffan Rosell, vd för SBS Discovery Radio.


Ämnen i artikeln:

SBS DiscoveryMTG

FM-nätet är fullt. Den kommersiella radion är ett duopol. På de flesta orter finns som mest två kommersiella kanaler. Det kon­staterade regeringens bransch­samordnare Nina Wormbs när hon i december presenterade sin utredning om digitaliserad radio i Sverige.

Planen: att släcka det analoga FM-bandet 2022. I stället ska digitaliserad radio, med tekniken DAB+, ge en mycket större radioflora i Sverige.

Sändningstillstånden för de kommersiella radiobolagen, MTG och SBS Discovery, går ut i mitten av 2018. Enligt Nina Wormbs förslag får de kommersiella bolagen avgiftsfritt sina nuvarande sändningstillstånd förlängda ”under förutsättning att man också sänder digitalt”.

Det låter som en fin morot för radiobranschen, som enligt IRM hade intäkter på 700 miljoner kronor under 2014.

Men när remissrundan nyligen avslutades stod det klart att tillståndsfrågan delar radiobranschen. Båda de kommersiella radiobolagen sätter nu press på regeringen.

MTG:s inställning är glasklar:

”Med hänsyn till marknadssituationen är det emellertid inte möjligt för MTG att medverka i en digitalisering enligt denna modell”, skriver MTG:s public affairschef Henrik Toremark i bolagets remissvar.

Efter affären där SBS Discovery tog över ett tjugotal stationer i NRJ-nätverket är MTG Radio betydligt mindre än sin enda konkurrent. Enligt egen uppgift är MTG Radios marknadsandel blott 31 procent. MTG Radio går ”trots stora nedskärningar och rationaliseringar” med förlust.

Om de nuvarande sändningstillstånden förlängs cementeras MTG Radios underläge, anser bolaget.

”Snedvridningen av konkurrensen skulle därmed förstärkas ytterligare och ge SBS/NRJ ett försprång in på den digitala marknaden då de via befintliga FM-tillstånd kan marknadsföra sina nya digitala satsningar på fler marknader”, skriver MTG.

Tillståndsfrågan riskerar nu att bli en broms­kloss i digital­radio­pro­jektet.

– En viktig ut­gångs­punkt är att alla aktörer är överens om hur digitaliseringen ska gå till. Vi kan inte medverka under de förutsättningarna och då faller digitaliseringen rätt platt, säger Henrik Toremark.

Det finns även ett alternativt förslag, som i stället innebär att tillstånden utlyses på nytt till högstbjudande. Henrik Toremark pekar på att den nu gällande Radio- och TV-lagen anger att så ska ske.

– Det är solklart vad som gäller, säger han.

Men SBS Radio hotar staten med krav på skadestånd om regeringen skulle gå på MTG Radios linje.

– Vi är väldigt bekymrade över om det skulle hända. Det skulle innebära att de nätverk som vi har byggt upp genom exempelvis strukturaffärer skulle försvinna över en natt, säger Staffan Rosell, vd för SBS Discovery Radio.

De flesta av de totalt omkring 100 sändningstillstånden har hängt med sedan 1990-talet, och har historiskt sett förnyats automatiskt. Men den förra regeringen bestämde 2010 att samtliga sändningstillstånd skulle återkallas 2018 – för att auktioneras ut på nytt – i syfte att likställa villkoren.

Mot den bakgrunden är Nina Wormbs huvudförslag, där de nuvarande sändningstillstånden förlängs utan koncessionsavgift, ett drömscenario för SBS Discovery. De får behålla sin dominanta ställning, samtidigt som kostnaderna för FM-distributionen minskar, vilket ger utrymme för investeringar i digitalradio.

SBS Discovery hävdar i sitt remissvar att staten ”kan bli skadeståndsskyldig” ifall tillstånden återkallas.

”Skulle förslaget om avgiftsfri förlängning av befintliga tillstånd falla återaktualiseras skadeståndsfrågan”, heter det.

Staffan Rosell vill inte ge ett klart besked om huruvida SBS planerar att göra verklighet av skadeståndskraven ifall beslutet inte går deras väg.

– Det har vi inte tagit ställning till. Men vi har investerat i ett läge där tillstånden automatiskt förnyades. Om man skulle ta tillbaka tillstånden och auktionera ut dem på nytt ser vi det som ett ingrepp i äganderätten, som att staten konfiskerar det som vi har byggt upp, säger Staffa­n Rosell.

Förutom tvisten om sändningstillstånden är de båda kommersiella radioaktörerna i huvudsak positiva till Nina Wormbs plan för digitaliseringen.

Målet: att utveckla den svenska radion

Efter tio års försök och hundratals miljoner kronor i investeringar valde den dåvarande socialdemokratiska regeringen 2005 att skrota DAB-radioprojektet – och att inte släcka FM-nätet.

Sommaren 2013 gav den dåvarande borgerliga regeringen Nina Wormbs i uppdrag att utreda hur övergången till marksänd digitalradio bäst kan ske.

Målet: att ”utveckla den svenska radion med fler kanaler och bättre innehåll” genom att på sikt släcka det analoga FM-bandet och gå över till digital marksänd radio genom tekniken DAB+.

Utredningen presenterades i december och planen för övergången har tre huvudpunkter.

1. Kommersiell radio och public service ska göra gemensam sak och lansera den nya radion samtidigt.

2. Kommersiell radio, vars sändningstillstånd går ut i mitten av 2018, kan få sina nuvarande analoga tillstånd förlängda under förutsättning att man också sänder digitalt.

3. För att på sikt få lägre distributionskostnader måste sändningarna på FM-bandet upphöra år 2022. 2020 ska beslut om släckning fattas ifall följande kriterier är uppfyllda:

• Täckningen för SR ska vara 99,8 procent.

• Det ska vara ett mervärde för lyssnarna.

• 50 procent ska lyssna digitalt.

• Det ska vara ekonomiskt och praktiskt möjligt att konvertera radion i bilen.

Ämnen i artikeln:

SBS DiscoveryMTG

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev