Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Skatteutskottet öppnar för översyn

Publicerad: 30 mars 2011, 14:09
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:15

PSI-direktivet ska ge förutsättningar för ”nästa Google”. Nu lovar skatteutskottets ordförande Henrik von Sydow (M) att ta upp problemen med Spar.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaSkatteverket

Henrik von Sydow säger att syftet med PSI-direktivet är att göra det billigare och enklare att använda sig av myndigheter rådata. Reformen ska ”ge förutsättningar för att nästa Google ska kunna växa fram i Sverige”.

– Mer ”open gov” är nyckeln till nya svenska innovationer i gränslandet mellan reklam, medier och internet och det ska öppna för en växande informationsmarknad, säger Henrik von Sydow.

Hur rimmar det med det som händer med Spar?

– Jag känner till de synpunkter som finns mot Skatteverkets hantering av detta. Jag vill peka på de lagförändringar som följt PSI-direktivet och förutsätter att Skatteverket lever upp till dessa. Jag vill även peka på den rapport som Finansdepartementet gav ut inför Skatteverkets övertagande av Spar.

Man kräver en haverikommission, vad säger du om det?

– Jag får ta upp frågan inom ramen för den löpande dialog som jag har med Skatteverket, i egenskap av ordförande i skatteutskottet.

Henrik von Sydow har tidigare skrivit en motion om problematiken efter en genomgång av de största myndigheternas informationsförsäljning.

Han skriver att registerförfattningar och lagar bör ”ändras så att myndighetsuppgiften (som inte ska vara försäljning) blir tydlig och att möjligheterna för vidareutnyttjare (vidareförädlare) också klart framgår. I dag framgår inte vidareförädlarens roll i författningarna, med den effekten att myndigheten själv tar på sig ett alltför stort ansvar för försäljning och distribution av offentliga data”.’

Den motionen avslogs dock.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ModeraternaSkatteverket

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.