Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

SD ska bussa fans till Almedalen

Publicerad: 3 Mars 2011, 14:18
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:18

För första gången får de vara med på politikerveckan. Skräcken: Att Jimmie Åkesson ska få tala inför ett folktomt Almedalen.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenSverigedemokraternaAlmedalen 2011SD

– Det är väldigt viktigt att det ser bra ut och inte är tomt, säger Martin Kinnunen, pressekreterare för Sverigedemokraterna.

För första gången på många år tar ett nytt parti plats under politikerveckan i Almedalen.

Sverigedemokraternas inträde i riksdagen betyder att veckan blir åtta dagar lång, istället för som tidigare sju. Partiet håller nu på att lägga upp strategierna för att maximera genomslaget.

– Det är första gången vi får utnyttja den scenen och det ställer krav på oss. Det är viktigt att det ser bra ut, säger Martin Kinnunen, som sitter med i SD:s planeringsgrupp inför Almedalen.

Partiet har dock sämsta möjliga förutsättningar. SD har placerats på den avslutande söndagen. Risken är överhängande att Almedalspubliken redan lämnat Visby.

– SD kommer att behöva skeppa över folk, annars kommer det att vara tomt, säger Almedalsveteranen Christian Ekström, public affairs-chef på pr-byrån Grayling. 

Ett hot som SD tar på allvar.

– Vi ska se till att många medlemmar från olika delar av landet kommer till Visby så att det blir bra uppslutning när Åkesson talar, säger Martin Kinnunen.

Partiet ska ordna med busstransporter från stora delar av Sverige. Samtidigt ska alla riksdagspolitiker och anställda i riksdagskansliet "vara beredda" att åka ned.

Målet är att Sverigedemokraterna även ska synas tidigare under veckan och lyckas få ett brett massmedialt genomslag.

På sin dag ska partiet, förutom tal av Jimmie Åkesson och ungdomsförbundets ordförande, även hålla ett frukostseminarium.

Mats Knutson, rutinerad politisk reporter på SVT, säger att Almedalen kan bli en viktig arena för Sverigedemokraterna.

– Att de får tillgång till en så stor scen är väldigt viktigt för partiet. Det är ytterligare ett steg i partiets normalisering.

På en punkt skiljer sig dock SD fortfarande från resten av riksdagspartierna vars ledare alltid brukar husera på Wisby Hotel.

– Vi har inte löst boendefrågan än. Det tycks alltid vara fullbokat på Wisby Hotel, men det verkar finnas plats för vissa. Vi kommer nog inte att bo där, säger Martin Kinnunen.

Partiernas dagar 2011

3 juli Miljöpartiet4 juli Moderaterna5 juli Vänsterpartiet6 juli Folkpartiet7 juli Centerpartiet8 juli Socialdemokraterna9 juli Kristdemokraterna10 juli Sverigedemokraterna

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.