måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Schibsted tar täten

Publicerad: 25 september 2012, 21:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:09

På ett år har Schibsteds aktievärde mer än fördubblats. Samtidigt fortsätter MTG TV:s kräftgång, vilket får negativa konsekvenser på börsen.


DT

Dante Thomsen


Under 2012, som i övrigt varit ett återhämtningens år, har medie­bolagen drabbats hårt av den strukturella omvandlingen i branschen. Men det finns undantag.

Under perioden den 18 september 2011 till den 18 september 2012 ökade Schibsteds värde på börsen med över 55 procent.

– Aktieägarna tjänar på att bolaget verkligen har lyckats migrera från att vara ett tidningshus till att bli ett digitalt mediehus i Europa, säger Stefa­n Nelson, medie­analytiker på SEB.

Han menar att den största delen av Schibsteds aktievärde ligger i bolagets Classified Business-verksamhet, som exempelvis Blocket och TV.nu.

– Schibsted har verkligen lyckats bygga upp något annat än en traditionell medie­business.

Han tror också att aktievärdet kommer fortsätta öka, trots att printverksamheten har det fortsatt jobbigt.

– I princip kan hela marknadsvärdet motiveras med enbart Schibsteds Classified Business-verksamhet. I vart fall om man tittar på hur liknande utländska bolag värderas.

Sämre går det för MTG. Under 2011 och 2012 har bolaget kämpat med vikande tittarsiffror, något som återspeglas i aktievärdet. På ett år har börsvärdet på MTG:s B-aktie enbart ökat med 2,87 procent. Något som hänger ihop med bolagets vinstutveckling.

– Det har dessutom varit ett investeringstungt år som inte gett någon effekt på omsättningstillväxten. Många blir osäkra och undrar om det här är defensiva åtgärder som man tar till för att försvara sin position. Det finns flera frågetecken hos investerarna, säger en analytiker som dock vill vara anonym.

Är det en besvikelse?

– Ja, faktiskt. Jag tror att många förväntade sig att vi skulle få se en förbättring inför andra kvartalet.

Inom den närmsta framtiden hopar sig också nya orosmoln med konkurrenter som Netflix, HBO och inte minst Bonnier.

– Det lanseras många nya tjänster och nu väntar många på att se vilka effekter det får.

Stefan Nelson säger att aktietappet är värre än det ser ut.

– Jämför det med index, som gått upp över 20 procent det senaste året.

Han håller med om att det är tittarsiffrorna som spökar för MTG.

– Tittarsiffrorna har blivit ett orosmoment i aktiemarknaden och påverkar nu allt mer bolagets vinstutveckling i och med att MTG måste investera i i program. Sedan kan man lägga till allt större frågetecken kring den strukturella utvecklingen i sektorn med nya konkurrenter som etablerar sig online, säger han, och fortsätter:

– Det finns både lång­siktiga och kortsiktiga frågetecken vilket gör det svårt att motivera att aktien ska vara lika mycket värd som den var för ett år sedan.

Han tycker att man ska vara försiktig med att köpa MTG-aktier i dagsläget.

– Trots en låg värdering historiskt sett skulle jag avvakta med MTG. Det råder osäkerheter kring aktien och osäkerhet är det värsta som branschen vet. Dessutom måste MTG bevisa sig när det gäller tittarsiffrorna.

Samtidigt levererar Stefan Nelso­n en brasklapp.

– Skulle MTG köpa SBS förändrar det bolaget i grunden. Men hur marknaden skulle reagera på det beror helt på priset och vilken skuldsättning MTG får.

Ännu värre ser det ut för Eniro som på ett år fått över 34 procent av sitt aktievärde utraderat.

– Det är många som ifrågasätter Eniros existensberättigande. Man är rädd för deras skuldsättning samtidigt som försäljningen fortsätter att falla.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev