Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Så ska Sverige komma i kapp

Publicerad: 22 november 2011, 22:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:49

Sverige har inte vunnit ett enda lejon i Cannes Lions printkategori de senaste sex åren. Det ska det nu bli ändring på – genom att uppgradera hantverket och ge större vikt åt bild.


Ämnen i artikeln:

TidningsutgivarnaSveriges kommunikationsbyråerKommTU

I år skickade de svenska byråerna in 50 bidrag i kategorin Press i Cannes Lions. Året innan 74 bidrag. Inget av dem nådde shortlist.

– Det enda vi vet är att det inte beror på brist på kreativitet eller duktiga yrkesmänniskor. En sak som kan spela in är att vi numera är mycket copytunga i Sverige, medan man internationellt mer lutar sig på en bild som bygger kommunikationen, säger Thomas Brenemark, vice vd på Storåkers McCann.

Andra orsaker är att svenska kunder ofta ser print som ett utpräglat taktiskt medium, att högkvalitativa bildlösningar är kostsamma och att svenska reklamskolor är väldigt fokuserade på digitala medier.

– Det finns inte många som går igång på print i dag. Print har blivit synonymt med taktisk utbudsreklam och reklamkidsen är ju the non-print generation. Svenska ordvitsar och vår humor i print funkar inte och det som någon byrå lagt hundratals timmar på att producera går inte att konkurrera med, säger Adam Kerj, kreativ chef på Saatchi & Saatchi.

Thomas Brenemark:

– Kanske är vi lite för fokuserade på att bara låta print ta en taktisk roll. Som i Timbuktus låt ”Alla vill till himmelen” med låtraden ”Man vill kamma in vinningen, men sår inga frön”.

Nu har TU och Komm bestämt sig för att vända utvecklingen. Initiativet ”Print Power” startade under årets Cannes Lions med svenska nomineringar i press-kategorin som mål.

– Vi är inte ens på nomineringsnivå längre och det måste finnas ett varför med tanke på hur insiktsfulla och kreativa vi är inom övriga discipliner, svarar Komms vd Jessica Bjurström på frågan om varför projektet behövs.

Nästa möte sker i Göteborg den 25 november. Då ska bland annat Sveriges Tidskrifter, Stampen, Mediekompaniet och några reklambyråer medverka.

– Alla undersökningar visar att vi svenskar uppskattar nyheter i pappersform och att trovärdigheten är starkare i papper än på nätet. Och i tider när vi pratar om en kris för papperstidningen känns detta väldigt olyckligt, säger Jessica Bjurström.

Insikter från ”Print Power” i Cannes

1. Hantverket har gått förlorat. Reklamskolornas elever har blivit alltför fokuserade på idéarbete.

2. Digitala lösningar tar mindre tid. Unga kreatörer föredrar digitala lösningar, de har sällan någon printannons i sin portfolio och de vill tillhöra idé-avdelningen snarare än originalar-avdelningen.

3. Egenskaperna för print är inte definierade. Branschen behöver lära världen vad print skulle kunna vara, precis som vi gjort med digitalt.

4. Svensk reklam är underfinansierad. Reklamköparna satsar alldeles för lite på reklam. Det räcker inte med en bra idé, den måste genomföras också.

5. Premiera välgjorda annonser.  Vissa fastighetsmäklare lyckas göra så snygga annonser att de får in dem i bostadsbilagorna utan kostnad. Snyggare annonser i dagspress kanske borde kosta mindre.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.