Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi och analys

Så ska de locka dig att börja träna

Publicerad: 23 januari 2013, 07:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:58

Nytt år betyder högtryck hos landets gymkedjor. På Friskis & Svettis står medlemmarna själva för säsongsstarskampanjen via ett bildflöde på Instagram.


Ämnen i artikeln:

SatsFriskis Svettis

Gymkedjan Sportlife, som delats i två delar och blivit Nordic Wellness, var den gymkedja som lade mest pengar på medieinvesteringar mellan januari och november under 2012, enligt bruttosiffror från TNS-Sifo.

– Vi har precis bytt namn, så det gäller att vara med och synas. Vår grej nu är att man kan träna utan bindningstid. Vi satsar också på ett bredare användningsområde och tittar på att utveckla sjukgymnastiken, säger Magnus Wilhelmsson, vd på Nordic Wellness.

Konkurrenten Sats satsade ungefär lika mycket pengar under föregående år och medieinvesteringarna uppgick till 4,3 miljoner under januari – den månad som traditionellt varit enskilt viktigast för gymkedjorna.

– I år ligger vi på ungefär samma nivå som förra året, men med en lite annan mix. Tv är en del av mixen och vi syns mer lokalt. Januari, februari och augusti, september är de perioder då vi lägger majoriteten av vår mediebudget, säger Eva Lundström, nordisk marknadschef på Sats.

Deras aktuella kampanj går ut på att nya medlemmar får ett skräddarsytt program med digitalt stöd och hjälp av en personlig tränare och garanteras att komma i form på åtta veckor. Om inte, får de pengarna tillbaka.

Friskis & Svettis ökade sin budget för medieinvesteringar med drygt 50 procent mellan 2011 och 2012, enligt TNS-Sifo. Under januari 2012 lade Friskis & Svettis 3,4 miljoner kronor brutto på medieköp, vilket kan jämföras med 602 000 kronor under februari. Men Ingrid Hammarberg, utvecklingsansvarig för kommunikationen på Friskis & Svettis, anser att januari inte längre är en lika viktig månad.

– Det har förändrats. Människor tränar hela året. Jag tror inte att det kommer att vara lika stort fokus på januari, men det kan vara svårt att stå emot om alla andra syns då. Det ska bli intressant att se var kampanjerna kommer att ligga i framtiden.

Friskis & Svettis Stockholms säsongsstartskampanj står medlemmarna själva för. På två veckor har över 1 600 Instagrambilder på tränande människor med hashtaggen #friskissthlm kommit in. Några av dem kommer nu att hamna på stortavlor, i annonser och på ytor i tunnelbanan.

– Vi är en medlemsstyrd förening, så vi vill lyfta våra medlemmar. Kampanjen är ett sätt att stärka relationen till dem, men sen vill vi så klart att fler ska upptäcka Friskis, säger Staffan Marmolin, marknadschef i Stockholm.

Instagramkampanjen har utvecklats i samarbete med reklambyrån Volt och är startskottet för fler kampanjer med fokus på medlemmarna.

Satsar 41 milj

Januari-november 2012 samt förändring jämfört med samma period 2011.

Miljoner kronor brutto.

Sats 14,4

Förändring: + 4%

Sportlife (Nordic Wellness) 14,7

Förändring: + 39 %

Friskis & Svettis: 10,3

Förändring: + 53 %

World Class: 2

Förändring: – 23 %

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SatsFriskis Svettis

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.