Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Så maximerar du potentialen i sökannonsering

Publicerad: 10 November 2015, 22:00
Uppdaterad: 27 Maj 2016, 08:52

Allt fler investerar i betalt sök, vilket gör söklandskapet mer komplext.Lisa Wennström berättar hur annonsörer får bäst effekt på sin sökannonsering.


Låt oss börja med det självklara. Alla företag vill öka sina affärer genom att öka försäljningen av företagets produkter eller tjänster. All annonsering som görs, görs alltså i syfte att i slutändan främja företagets försäljning på kort och lång sikt. Den medieinvestering som görs utvärderas därför noga, och i dagens digitala landskap sker en stor del av utvärderingen i form av konkreta försäljningssiffror.

Låt oss också konstatera att sökannonseringen i dag är den ultimata kanalen för att mäta faktiska avslut. Den köpstarka kanalen med hög avslutsfrekvens och oslagbar mätbarhet gör det lätt för annonsörer i dag att investera sin mediepeng just vid det faktiska köpögonblicket och precis vid det mätbara avslutet. Faktum är att vi har vant oss vid att sökannonseringen numera nästan alltid utvärderas direkt mot uppsatta KPI:er och helst mot avslutat köp eller uppsatta ROI-mål.

Siffror från IRM visar att investeringen i betalt sök i Sverige har ökat från 90 miljoner kronor år 2004 till 4 miljarder kronor år 2014. Förmodligen är det så att just mätbarheten och den höga avslutsfrekvensen gör det lättare att investera i betalt sök jämfört med övriga kanaler eftersom du vet vad du får för din investering.

Att det är fler som investerar i just betalt sök driver söklandskapet framåt och gör det allt mer komplext. Konkurrensen ökar och klickpriserna skenar. Produktutbudet på sökmotorerna utvecklas även det i takt med den allt mer mogna marknaden med PLA och feedhantering i spetsen. Att även individens sökbeteende har mognat vid sidan om detta gör söklandskapet än mer komplext. Numera växlar vi frenetiskt mellan mobil, desktop och tablet, och ­ detta leder ju som alla vet till den attributionsproblematik som så vilt debatteras just nu.

Så, investeringarna i betalt sök och komplexiteten ökar. Hur ska man då tänka som annonsör för att maximera sökannonseringens effekt och potential? Det finns två svar på den frågan.

1. Identifiera dina kunders köpresor.

Bredda interaktionen med dina kunder och våga släpp lite på ROI/avslutstänket. Våga välja att interagera med kunden vid andra tillfällen av kundens köpresa än uteslutande synas vid just köpögonblicket, där konkurrensen är som störst. Interaktionen bör ske både innan och efter ett köp. Konkurrensen är oftast mindre på sökord kopplade till andra delar av köpresan än just köpögonblicket och kostnaden är också oftast mindre på andra enheter än just datorn. Genom att analysera konsumentens köpresa kan annonsören välja att synas redan innan konsumenten vet vilket varumärke som ska konsumeras. Möjligheterna att nå konsumenten med kompletterande produkter också efter ett avslutat köp är större när vi vet hur köpbeteendet ser ut hela vägen. Enkelt uttryckt så är sök när människans behov tar sitt uttryck, och en lyckad sökannonseringssatsning är då annonsören möter sina kunders behov med rätt budskap vid rätt tillfälle. Att identifiera sina kunders köpresor är därför nyckeln till en välinvesterad mediepeng!

2. Utnyttja sökdatan till din övriga medieinvestering och få bättre avkastning på alla dina investeringar, inte bara på söket.

Utifrån den stora mängd sökdata som finns tillgänglig från annonseringen i betalt sök i dag är det möjligt att få fram oslagbar information som bör påverka så mycket mer än bara utformningen av en sökkampanj. Utifrån befintlig sökdata kan vi utläsa både trender och köpintentioner som bör påverka egentligen alla andra medieköp. Vilket sökord har lett in en potentiell kund till webbplatsen? Billiga smycken? Rikta då inte displayannonser med smycken från dyrare märken till denna kund. Eller varför inte låta ­söktrender påvisa när bästa perioden är för att lansera en tv-kampanj? Den massiva sökdata som finns och inform­ationen som döljer sig därunder bör påverka planeringen av hela medie­investeringen.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.