Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Strategi och analys

Så funkar Schibsteds vinstmaskin

Publicerad: 9 Mars 2011, 09:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:17

Svenska Schibsteds växande värld på nätet drar in allt större pengar och trafikströmmar till koncernen. Nu kopierar Schibsted konceptet i Norge.


När annonsmarknaden störtdök under it-kraschen beslutade sig svenska Schibsted för att söka nya typer av intäkter. Strategin var att satsa på internetbolag som kunde kapitalisera på trafikströmmar från traditionella mediesajter, framför allt Aftonbladet.se. På några år förvärvades flera av landets numera största sajter inom sina områden, till exempel Blocket, Bytbil, Hitta, Prisjakt och Tasteline.

– Vi är som ett kretslopp. Vi snurrar trafik mellan varandra med hjälp av länkar och smarta integrationer av våra tjänster och sajter, säger Aftonbladets försäljningsdirektör Anders Berglund.

Trafiken på de största sajterna blir lager för annonsförsäljning, men den används också för att driva besökare till andra prenumerationstjänster eller e-handelssajter där Schibsted kan ta en andel av besökarnas omsättning.

– Vi är inte intresserade av bolag som bara lutar sig mot displayannonsering utan vi vill ha bolag som har andra affärsmodeller som inte rasar vid konjunkturfall, säger Mats Eriksson, vd på Schibsted Tillväxtmedier.

Schibsteds svenska webbar besöks sammanlagt av omkring 20 miljoner unika webbläsare varje vecka. Aftonbladet.se och Blocket.se är störst och skickar också mest trafik vidare i nätverket. Hitta.se och E24 tar emot mycket trafik inom koncernen. För att skipa rättvisa i kretsloppet har svenska Schibsted skapat en trafikfond som sköter intern trafikdebitering mellan bolagen.

– Eftersom vi är störst så tjänar självklart de andra bolagen på trafikutbytet, men det är ingen konflikt utan det är bara bra att besökaren stannar i vår värld. Det är extremt ovanligt att vi tackar nej till annonspengar för att slussa trafik till andra i koncernen, säger Anders Berglund.

Maktfördelningen inom Schibsted Sverige har dock förändrats på senare år. Numera står Tillväxtmediers sajter och Blocket för tre fjärdedelar av Schibsteds totala veckotrafik i Sverige.

– Bilden av att Aftonbladet är en förutsättning för att våra mindre bolag ska växa är något överdriven. Idag är det ett betydligt större och mer avancerat trafikutbyte som bygger våra värden, säger Mats Eriksson.

Schibsted Tillväxtmediers omsättning växte med 26 procent ifjol till nära 800 miljoner kronor, vilket var nära 20 procent av alla svenska intäkter. Vinsten rekordökade från 11 miljoner kronor till 104 miljoner kronor. Det är nästan lika mycket som Aftonbladets vinst online, trots att även den ökade stort.

– Från början följde vi i Aftonbladets och Svenska Dagbladets spår, men nu har vi utvecklat egna strategier för kommande investeringar som inte bara bygger på tidningarnas planer, säger Mats Eriksson.

Nu har Schibsted i Norge kopierat konceptet med ett tillväxtbolag som har döpts till ”Vekst”.

– Det är otroligt roligt och visar en stark tilltro till oss. Förutsättningarna att bygga något liknande i Norge är självklart mycket stora eftersom de har en ännu starkare position på nätet, säger Mats Eriksson .

I fjol köpte Tillväxtmedier erbjudandetjänsten Letsdeal, en konkurrent till Groupon, och passade på att öka andelen i Lendo och Tv.nu. Under året gick 14 av 15 bolag inom Schibsted Tillväxtmedier med vinst. Alla driver inte sajter utan en del erbjuder tjänster inom det digitala området, som Webtraffic, Minimedia och Hard Hat.

– Samtliga bolag levererar bättre än året innan och vi har goda förhoppningar om framtiden för bolaget som gör förlust, men självklart kan vi inte sitta på förlustbolag alltför länge, säger Mats Eriksson.

Han ser en skillnad i Schibsteds bolagsstrategi och andra nordiska mediegiganter. MTG är duktiga på att använda sig av reklamutrymmet i sina medier för att bygga värden i helt andra branscher än deras egna och sedan sälja av dem. Bonnier är mer förankrad i den traditionella medievärlden än Schibsted.

– Vår strategi bygger på en stark position på internet och det är där vi utnyttjar våra synergier. Vi förvärvar bolag för att de på ett eller annat sätt passar med vår grundläggande kärnverksamhet, säger Mats Eriksson.

Schibsted är jagar ständigt nya förvärv, men inom vilka branscher vill Schibsted Sveriges vd Raoul Grünthal inte avslöja.

– Det är svårt att hitta bolag som kan kapitalisera på vår trafik. Det är betydligt lättare att hitta bolag som fungerar som trafikmotorer.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.